Albanski premijer hoće ključeve Beograda?

Poseta predsednika albanske vlade je trebalo da bude održana 22. oktobra, ali je odložena za 11. novembar zbog nereda na utakmici reprezentacija dve zemlje.

"Politika" piše da Rama planira da održi javni skup u Preševu, te da mu gradonačelnik Beograda Siniša Mali simbolično uruči ključeve glavnog grada Srbije.

Beogradski list navodi da nijedan od regionalnih lidera nije poslao plan svoje posete bez konsultacija sa srpskom vladom, a albanski ambasador u Prištini Cemajl Mindžozi rekao je da nema detaljnog plana Ramine posete, ali da bi on želeo da posle Beograda poseti Preševo.

To takođe nije običaj u diplomatskim posetama, da regionalni lideri zahtevaju da obiđu oblasti u kojima živi većinsko stanovništvo njihovog naroda.

"Večernje novosti" su u utorak pisale da nije određeno kakav će biti protokol tokom posete Edija Rame, te da je moguće da izostane sastanak njega i predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Rama je trebalo da 22. oktobra dođe u posetu Beogradu, međutim ona je odložena zbog nereda na fudbalskoj utakmici između nacionalnih selekcija Srbije i Albanije, kada je iznad stadiona Partizana u Humskoj proleteo dron sa zastavom tzv. Velike Albanije, za čije puštanje je bio osumnjičen brat Edija Rame, Olsi Rama.

Izvor: B92

Pogledajte još