Pucnjava u kanadskom parlamentu

Prema rečima očevidaca iz kanadskog parlamenta se čulo više od 30 pucnjeva.

CBCNEWS.ca javlja da je jedan napadač ubijen. Prema prvim informacijama radi se o više napadača za kojima policija traga.

Policija je saopštila da je upucani vojnik u teškom stanju, prenosi francuski list "Mond" (Le Monde).

Američka agencija AP navodi da je više svedoka potvrdilo da su čuli hice i videli naoružanog muškaraca kako trči ka zgradi parlamenta.

Portparol premijera Stivena Harpera izjavio je da je premijer bezbedan i da je napustio zgradu parlamenta.

Novinar kanadskog dnevnika "Glob end mejl" (Globe and Mail), koji se nalazi u zgradi parlamenta, kaže da je video jedno telo na zemlji, ali da "ne može da potvrdi da li se radi o napadaču ili policajcu".

Do današnje pucnjave je došlo samo dva dana nakon što je dva kanadska vojnika u Kvebeku pregazio muškarac naklonjen džihadistima, a jedan vojnik je pri tom i poginuo. To je bio prvi takav incident u Kanadi otkako se ta država priključila borbi protiv ekstremista Islamske države u Iraku.

Kanadska vlada je ranije danas povećala nivo opasnosti od terorizma sa srednje na visoku, usled "opšteg porasta medjusobne komunikacije" medju pripadnicima radikalnih grupa kao što su Islamska država i Al Kaida, saopštio je portparol kanadskog ministra za javnu bezbednost Žan-Kristof De Le Ru.

"Povećanje nivoa opasnosti nije posledica neke konkretne pretnje", rekao je portparol, a preneo Rojters.

Novi nivo opasnosti od terorizma znači da je kanadska obaveštajna služba "uočila da pojedinac ili grupa unutar ili van Kanade ima nameru ili sposobnost da počini akt terorizma", rekao je De Le Ru.

B92

Pogledajte još