Brankica Stanković dobila Nagradu za hrabrost

Ovu nagradu dodeljuje Međunarodna ženska medijska fonadacija, a nagrada je u Americi poznatu i kao novinarski Oskar. Godišnje je dobiju samo tri novinarke iz celog sveta. Među njima je od danas i Brankica.

Ovu važnu svetsku nagradu dodeljuje Međunarodna ženska medijska fondacija koja se oko 15 godina bavi jačanjem uloge zena u informativnim medijima širom sveta.

Svake godine nagrada za hrabrost u novinarstvu se dodeljuje trima novinarkama koje su pokazale izuzetnu snagu karaktera obavljajući svoj posao u teškim ili opasnim uslovima, kao što su pritisci vlasti, pretnje po ličnu sigurnost i druge prepreke.

"U proteklih dest godina primila sam vise od 15 domaćih i međunarodnih nagrada za istraživačko novinarstvo. Ali ova svetka nagrada je dokaz da kada radite svoj posao pošteno i profesionalno, granice nisu važne, nije važno gde je vaša zemlja na mapi, gde živite i radite. Ono što je važno to je da se kvalitet prepoznaje. Naš moto je uvek bio da novinari rade u javnom interesu i da nema kompromisa kada je u pitnaju istina i javni interes", rekla je Brankica Stanković.

Dodeli je prisustvovalo oko 600 zvanica iz amerčikog javnog života. Iako je beskompromisno otkrivala istinu o temama o kojima se obično glasno i ne govori, i zbog čega je između ostalog i dobila nagradu, Brankica je rekla kako o sebi ne razmislja kao o hrabroj ženi.

"Ova nagrada se daje za novinarsku hrabrost, ali ja sebe ne dozivljavam kao hrabru ženu. Moji prijetelji me pitaju kako je moguće da se bojim insekata, a ne plašim se da otkrijem informacije o moćnim ljudima iz sveta biznisa, politike i mafije. Mislim da je to stvar odluke - ili radiš svoj posao onako kako najbolje znaš i umeš ili ne radiš uopšte", kaže je Brankica.

Svake godine tri novinarke iz celog sveta dobijaju ovu nagradu, za pokazanu, kako se navodi, neverovatnu hrabrost u radu.

Pored Brankice Stanković ovogodišnje dobitnice su i Arva Dejmon sa CNN-a i nezavisna novinarka Solanž Lusiku Nsimir iz Konga.

Pored ove dodele u Njujorku, za nekoliko dana sledi još glamuroznija dodela u Los Anđelesu kojoj prisustvuju još brojne ličnosti iz Američkog javnog života.

B92

Pogledajte još