Dobro ih pogledajte: Šake odaju bolesti unutrašnjih organa!

Naime, izgled kože šaka, uključujući i nokte, može da posluži lekaru u dijagnostici ili sumnji na neke vrste oboljenja. Ovde su navedene neke od važnih promena na šakama koje mogu biti u sklopu osnovne bolesti kože ili oboljenja unutrašnjih organa.

Crveni dlanovi
Crveni dlanovi tokom dužeg vremenskog perioda mogu biti znak bolesti jetre, posebno ciroze, ali i masne jetre. Upala postepeno počinje da utiče na slabljenje rada jetre, tako da ona više ne može efikasno da eliminiše produkte metabolizma, odnosno otrove iz tela. U trudnoći, crveni dlanovi su normalna pojava jer dolazi do povećanog protoka krvi kroz kožu dlanova, što uzrokuje crvenilo. Crvenilo dlanova u trudnoći rezultat je delovanja hormona, što prouzrokuje širenje krvnih sudova i u koži dlanova i u koži tabana.

Plavi prsti

Sivo-plava boja kože prsta ruke i gubitak osećaja znak su poremećaja cirkulacije, poznat kao Raynaudova bolest ili Raynaudov sindrom. Raynaudov sindrom prouzrokuje nagle privremene grčeve u krvnim sudovima i arterijama, a to smanjuje cirkulaciju. Simptomi uključuju hladne ruke i neosetljive prste uz plavkastu boju. Obolevaju osobe iznad dvadesete godine života, ali i mlađe. Bolest je prisutna između 5 i 10 posto ljudi. Raynaudov sindrom je češći kod žena nego muškaraca, a pogoršava se tokom hladnog vremena. Zato je potrebno da takve osobe izbegavaju nagle promene temperatura, da navuku rukavice kada idu po hladnom vremenu, jer hladnoća je jedan od glavnih pokretača bolesti. Moraju da prestanu da puše i piju kafu. Stres i nervna napetost pogoršavaju bolest. Mogu pomoći vežbe prstiju, ali i celog tela jer ubrzavaju cirkulaciju i tako dolazi više krvi i u šake.

Kandžasti prsti

Bledožuti prsti, koji se vremenom skvrče, prvi su znak i vrlo upečatljiv pokazatelj sistemske autoimune bolesti kod koje dolazi do zadebljanja kože celog tela, ne samo kože prstiju i šaka. Na vrhovima prstiju tokom vremena javljaju se ranice koje sporo zarastaju, a ako ikada zarastu, ostaju duboki ožiljci. Bolest zahteva ozbiljan terapijski pristup dermatologa.

Otečeni prsti

Ako su prsti debeli i kruti, a prsten koji ste nekada mogli staviti na prst više ne odgovara, otečenost može ukazivati na hipotireozu. Kada je aktivnost štitne žlezde slabija, ona proizvodi manje hormona koji regulišu metabolizam vode. Zbog usporenog metabolizma to obično rezultira debljanjem i nakupljanjem vode.

Bledi nokti

U slučaju da nokti ostaju beli i minut posle pritiska ili izgledaju bledi celo vreme, to može biti znak anemije. Anemija ili nedostatak gvožđa dovodi do bledih noktiju jer ne postoji dovoljno crvenih krvnih zrnaca koji kruže krvotokom. Vremenom, nedostatak gvožđa može dovesti do udubljenih noktiju, tzv. nokti poput kašike. Osim promena na noktima, nedostatak gvožđa dovodi do umora, a u težim slučajevima i do srčanih problema. Preporučuje se unos hrane bogate gvožđem, kao što su crveno meso, spanać i drugo tamnozeleno povrće, orašasti plodovi ili gotovi preparati gvožđa.

Tačke ili pruge
Izgledaju kao sićušne crvene ili smeđe pukotine pod noktima i na prstima šaka i na prstima stopala. To su područja krvarenja koja mogu signalizirati sistemsko autoimuno oboljenje, tzv. eritematodes, zatim kod bakterijskog endokarditisa, neka oboljenja krvi, ali mogu biti i sasvim benigne prirode jer mogu nastati kao posledica traumatske povrede prsta te ploče nokta. Sitna krvarenje nastaju kada maleni krvni ugrušci zakrče protok krvi u kapilare ispod noktiju.

Zaobljeni vrhovi prstiju

Ovo može biti znak bolesti srca ili pluća. Kao posljedica slabe oksigenacije krvi, bilo zbog slabosti srca ili bolesti pluća, nivo kiseonika u krvi će pasti. Tokom vremena meko tkivo prsta, tzv. jastučići, na vrhovima prsta rastu.

Ova se pojava javlja i kod bolesti aortnog zaliska, što može uzrokovati umor i bol u grudima.

Izvor:avaz.ba

Pogledajte još