UPOZORENJE: Nova SMS prevara! Ne odgovarajte na OVAKVE poruke!

Telenor, kao ni drugi operatori, nije u mogućnosti da blokira ove poruke i pozive, između ostalog i zato što stižu sa uvek novih brojeva, pa savetuje korisnike da na njih ne uzvraćaju pozivom, niti šalju tekstualne poruke.

Od juče ujutru je nekoliko korisnika i zaposlenih u Telenoru dobilo poruke sumnjive sadržine u kojima se traže njihovi lični podaci kako bi se ostvarila određena novčana dobit.

S obzirom na to da su brojevi sa kojih stižu ove poruke pomešani sa regularnim saobraćajem, nije ih moguće unapred prepoznati niti blokirati.

Primarni cilj Telenora je, ističu u toj kompaniji, da zaštiti korisnike i obavesti ih o postojanju ovih vrsta prevara kako bi bili spremni da prepoznaju situaciju u kojoj su oni potencijalne žrtve prevare i pravovremeno reaguju.

Ova vrsta prevare poznatija je u svetu kao fišing i veoma je rasprostranjena. U lakšim slučajevima od korisnika se samo naplaćuje jednokratni iznos cene međunarodnog poziva ili SMS-a, kao što je nedavno bio slučaj u vezi sa SMS-om sadržine "Zovi me hitno.

U težim slučajevima, ovaj način prevare se koristi za krađu podataka kao što su lozinke, podaci o kreditnim karticama, i ostalih poverljivih informacija, ili za ubacivanje zlonamernog koda u računar, koji omogućava dalje iskorišćavanje.

Ukoliko korisnik pošalje SMS ili uzvrati poziv na nepoznati broj, automatski će mu biti tarifirano uspostavljanje veze i vreme trajanja poziva po standardnom cenovniku za tu zonu međunarodnog tarifnog plana ili cena međunarodnog SMS-a, i tako može napraviti veći račun od uobičajenog.

U Telenoru su naveli i primer poslednjeg sumnjivog SMS-a:

+4470-3593-5920
Hi, 950,000.00 punds has benn given to you in 2014 Coke Family Support Programme UK Serbia SMS draw. To get, send zour name and phone to: youwincoke@live.co.uk.

Izvor: 24sata.hr

Pogledajte još