fbpx

Bićete iznenađeni: Navike posle obroka koje vam ugrožavaju zdravlje

Nemojte pušiti

Istraživanja su pokazala da jedna cigareta nakon obroka na naš organizam utiče kao da smo popušili 10 cigareta.

Nemojte odmah jesti voće

Kada poslie obroka pojedete voće, organizam tu zdravu namirnicu vari zajedno sa ostalom hranom. Tako zdrave materije iz voća kasnije dospevaju do creva i duže ostaju u želucu. Stručnjaci preporučuju da se voće jede najmanje sat vremena posle obroka ili pre jela. Najbolje vreme za uživanje u sočnom i zdravom voću je u jutarnjim časovima, i to na prazan stomak.

Nemojte da pijete čaj

Lišće čaja sadrže visok procenat kiseline. Ove supstance mogu otežati varenje proteina iz hrane. Sačekajte sat vremena nakon obroka i tada pripremite omiljeni čaj.

Nemojte otkopčavati dugme na pantalonama ili opuštati kaiš

Ovo nema nikakav uticaj na varenje ili creva. Jednostavno, to je znak da ste se prejeli. Ako znate da možete da otkopčate dugme i da vam bude udobno, možete imati opravdanje da preterate u uživanju u omiljenoj hrani.

Izbegavajte tuširanje nakon jela

Topla voda tokom kupanja će pojačati cirkulaciju u rukama, nogama i telu, pa će krv slabije strujati u predelu stomaka. Na taj način se sistem za varenje slabi i varenje usporava.

Ne idite u šetnju nakon jela

Fizički napori nakon jela mogu izazvati gorušicu i loše uticati na varenje. Međutim, svakako će vam prijati šetnja pola sata nakon obroka.

Ne spavajte odmah nakon obroka

Spavanje odmah nakon jela može usporiti varenje i izazvati stomačne probleme.

Izvor: cafe.ba

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.