50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti

Jedan od kustosa izložbe Svetlana Mitić govoriće o Petru Lubardi, koji je zastupljen delom „Fantastični predeo“ iz 1951. Godina nastanka te slike istovremeno označava i prelomnu tačku u razvoju jugoslovenske umetnosti druge polovine 20. veka.

Petar Lubarda je umetnik koji je napravio najozbiljniji pomak ka dominaciji modernističkog modela slike u uslovima gde je tradicionalizam sredine ukorenjen u nasleđu predratne umetnosti predstavljao ozbiljnu prepreku usvajanju novog estetičkog modela. U kolekciji Muzeja savremene umetnosti nalazi se 45 Lubardinih dela, koja prikazuju razvoj likovnog jezika ovog umetnika: od ranog perioda sticanja prvih iskustava u Parizu (1926–1932), preko faze jasnije stilske opredeljenosti (1934–1941), kratkotrajnog rada u duhu socijalističkog realizma (1945–1950), do zenitnog perioda, kada nastaju njegova najznačajnija dela (1951–1956) i, konačno, razdoblja kada se heroika i monumentalnost prethodne faze povlači pred mnoštvom novih, disparatnih motiva.

Izložba je praćena bogatim programom u vidu tematskih vođenja kustosa Muzeja savremene umetnosti koja će biti organizovana svake subote, dok je sreda rezervisana za susrete s umetnicima.
Izložba je otvorena za publiku od 16. oktobra do 7. decembra 2014. svakim danom od 12 do 20 časova, osim ponedeljkom. Ulaz je slobodan.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.