50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti

Jedan od kustosa izložbe Svetlana Mitić govoriće o Petru Lubardi, koji je zastupljen delom „Fantastični predeo“ iz 1951. Godina nastanka te slike istovremeno označava i prelomnu tačku u razvoju jugoslovenske umetnosti druge polovine 20. veka.

Petar Lubarda je umetnik koji je napravio najozbiljniji pomak ka dominaciji modernističkog modela slike u uslovima gde je tradicionalizam sredine ukorenjen u nasleđu predratne umetnosti predstavljao ozbiljnu prepreku usvajanju novog estetičkog modela. U kolekciji Muzeja savremene umetnosti nalazi se 45 Lubardinih dela, koja prikazuju razvoj likovnog jezika ovog umetnika: od ranog perioda sticanja prvih iskustava u Parizu (1926–1932), preko faze jasnije stilske opredeljenosti (1934–1941), kratkotrajnog rada u duhu socijalističkog realizma (1945–1950), do zenitnog perioda, kada nastaju njegova najznačajnija dela (1951–1956) i, konačno, razdoblja kada se heroika i monumentalnost prethodne faze povlači pred mnoštvom novih, disparatnih motiva.

Izložba je praćena bogatim programom u vidu tematskih vođenja kustosa Muzeja savremene umetnosti koja će biti organizovana svake subote, dok je sreda rezervisana za susrete s umetnicima.
Izložba je otvorena za publiku od 16. oktobra do 7. decembra 2014. svakim danom od 12 do 20 časova, osim ponedeljkom. Ulaz je slobodan.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.