Uskoro crni luk bez suza

Crni luk je u istočnjačkoj kuhinji nezaobilazan sastojak, a japanski naučnici su na pragu otkrića vrste ovog povrća čije seckanje neće izazivati suze.

Ovo svakako najpopularnije povrće-začin, čije seckanje kuvare i domaćice neće pretvarati u "plačljive bebe", uskoro bi moglo da se nađe na meniju restorana i kuhinja u stanovima - zahvaljujući istraživanjima grupe japanskih naučnika.

Oni su, naime, izolovali enzim u crnom luku koji tera suze na oči odraslim ženama i muškarcima. Biće to, zapravo, prvi korak u stvaranju genetski modifikovane vrste crnog luka koji će sačuvati sva svojstva i biti ukusan kao i onaj koji izaziva potoke suza dok se secka.

"Otkrili smo u crnom luku enzim koji izaziva takozvani 'lakrima faktor' (od latinskog imena za suzu) i uzrokuje - nezadržive suze prilikom seckanja" - izjavio je Šinsuke Imai, enzimolog u laboratoriji "House Food Corporation" u gradu Čiba, najveće japanske korporacije za proizvodnju hrane.

Enzim je glavni "krivac" za stvaranje iritirajuće hemikalije koja izaziva suze a Imai i njegovi saradnici su uvereni da karakterističan ukus i miris crnom luku daju drugi sastojci pa se ovaj enzim može eliminisati a da se ne izmene biološka i hranljiva svojstva luka.

Rezultate svojih otkrića japanski naučnici objavili su u britanskom naučnom časopisu "Nejčer" (Nature) i najavili da planiraju dalja istraživanja kako bi ustanovili koju sve ulogu enzim igra u stvaranju karakterističnog ukusa i mirisa crnog luka.

Oni najavljuju da će uskoro stvoriti vrstu genetski modifikovanog crnog luka u kojem se ne stvara "enzim suza" i koji će biti ukusan koliko i sadašnji, "suzelijući".

TOKIO, 30. septembar 2009. (FoNet)

Pogledajte još