Riđokosi osetljiviji na bol

Najnovija istraživanja pokazuju da su osobe izrazito crvene kose mnogo osetljivije na bol pa time i otporniji na delovanje anestezija.

Osobama s prirodno crvenom kosom neophodno je najmanje 20 odsto snažnija anestezija nego ljudima s drugom bojom kose - saopštili su lekari na jednom skupu anesteziologa.

Ovo neočekivano otkriće ne samo da ukazuje da su riđokosi osetljiviji na bol već i daje priliku da se detaljnije ustanovi kako anestezija uopšte deluje na ljudski organizam.

"Crvena kosa prva je vidljiva karakteristika ljudskog bića, ili fenotip, koja je povezana s delovanjem anestezije", smatra dr Edvin Lijem sa Medicinskog fakulteta u Luisvilu, u američkoj državi Kentaki.

Na jednom skupu Udruženja američkih anesteziologa u Orlandu, na Floridi, dr Lijem je saopštio da "u suštini, osobe izrazito crvene kose, koje prati i pegavost lica i tela, burnije reaguju na izvore bola pa im je, zbog toga, potrebna i jača doza anestetika da bi ublažile taj bol."

"Sva umetnost i tajna anesteziologije je da se odabere prava doza anestetika. Poznato je da je jedva vidljiva granica između efikasne i toksične doze mnogih anestetika. Pacijent se može probuditi u toku operacije, ako nije dobio dovoljnu anesteziju, ali i da doživi srčane i plućne komplikacije ako je primio previše anestezije", podsetio je doktor Lijem.

Zbog toga je, naglašava on, otkriće o reagovanju crvenokosih osoba izuzetno važno za anesteziologe koji, u toku operacije, prate reagovanje pacijenta.

Po njegovom mišljenju, naučnici još nisu u potpunosti otkrili tajne delovanja anestezije ali najnovija otkrića nude ključ za neke tajne jer se pokazalo da riđokosi poseduju izvesnu genetsku predispoziciju prema bolu.

"Obzirom da se sklonost prema riđoj kosi može pratiti kroz posebne mutacije u receptoru zvanom 'melanokortin 1', sada imamo mogućnost da drugačije vrednujemo neke detalje u nervnom sistemu koji bi mogli uticati na ustanovljavanje prave doze anestezije", procenio je dr Lijem.

Istraživanje uloge sistema melanokortina u centralnom nervnom sistemu čoveka najverovatnije će pomoći da se dobije odgovor na ključna pitanja kao što su koji deo mozga izaziva nesvesno stanje i koji modulira recepciju bola.

Svoja istraživanja dr Lijem je obavio na belkinjama između 19 i 40 godina starosti kojima je davao da udišu anestetik desfluran. Njihovo reagovanje je pažljivo praćeno, posebno refleksni pokreti ruku i nogu posle stimulacije na bol.

Pokazalo se da je riđokosim ženama bilo neophodno dati veću dozu anestetika nego damama s crnom, smeđom ili plavom kosom.

VAŠINGTON, 30. septembar 2009. (FoNet)

Pogledajte još