Sneg ostavio 46.000 ljudi bez struje, deo Niša bez grejanja

Sneg koji je neprekidno padao od srede po podne ostavio je bez struje svih 2.800 seoskih domaćinstava u opštini Nova Varoš. U mraku su i pojedina prigradska naselja, dok su bez vode za piće ostali meštani u delovima grada koji se snadbevaju sa izvorišta Lakomica u Akmačićima.

U Novoj Varoši za noć je palo oko 25 centimetara snega, dok se na visovima Zlatara, Murtenice, Bosanja i Javora formirao snežni pokrivač čija je debljina i do 40 centimetara.

"Vlažan sneg se lepi na lišće i obara stabla na žice pa su iz mreže ispali i 35-kilovatni dalekovodi. Sva sela su nam bez struje, a najkritičnije je na potezu prema Bistrici, Rutošima i Brijaču u Beloj Reci", rekao je Branislav Dilparić, direktor pogona Elekrodistribucije.

Sneg je prouzrokovao kolaps strujne mreže i na teritoriji opštine Ivanjica. U odeljenju za vanredne situacije u Čačku rečeno nam je da je bez struje ostalo oko 6.000 domaćinstava u kojima živi preko 12.000 stanovnika. U jednom trenutku pod naponom su bili samo naselje Ivanjica i Bukovica, dok su sva sela i mesne zajednice bili bez struje.

Prema rečima Stojana Vasovića, tehničkog direktora EDB u Čačku, do havarije je došlo pošto se drveće povilo od vlažnog snega i pokidalo žice na dalekovodima.

Zlatibor se zabeleo kao usred januara. Visina pokrivača je dvadesetak centimetara. Toliko snega ima i na Vlasini u opštini Bosilegrad.

Stanari 80 stanova u soliteru u Ulici Maksima Gorkog 3, koji već tri dana nemaju grejanje, bezuspešno pokušavaju da saznaju kada će im radijatori biti topli. Stalno dobijaju obaveštenje da će „doći ekipa“, ali grejanja nema.

Izvor: Blic

Pogledajte još