„IRIE & KOOL“ - NOVI SPOT BENDA ZAA PREMIJERNO NA MTV KANALU

Spot je snimljen u uzbudljivom napuštenom pogonu fabrike „Zmaj“. Režiju potpisuje Iva Pavlović, direktor fotografije je Lazar Bogdanović, a asistent reditelja je Ivan Grbin.

Rediteljka Iva Pavlović priča o tome kako je došla na ideju za spot i koji su bili izazovi tokom njegovog snimanja: „Spot je sniman na lokaciji napuštene fabrike aviona „Zmaj“ koja je najviše ličila na apokaliptično okruženje, a koja kako vizuelno, tako i svojom istorijom, priča ne samo svoju priču, već je i metafora sudbine jedne zemlje. Došla sam na ideju da ceo bend vežem kanapima za stubove te ruine kako bih simbolično predstavila ne samo status muzičara u našoj zemlji (ili trenutnu situaciju u industriji muzike kakva je i u svetu), već i večitu borbu svih umetnika da prevaziđu egzistencijalne stege, a da u isto vreme pomeraju sopstvene granice i prevazilaze i sami sebe. I samo snimanje je bilo pomeranje granica jer smo snimali po najtoplijem avgustovskom danu na 35 stepeni, a članovi benda su bili vezani konopcem od jute, što je dodatno pravilo probleme. Bilo im je jako vruće. Toma je ležao na podu iz koga su vireli ekseri, a iznad Zlajinog bubnja je u jednom trenutku krenuo da se obrušava plafon. Pre snimanja smo uradili test i vezali ih labavo, pa sam im objasnila da treba da odglume da izlaze iz konopca. Međutim, drugi put sam ih zaista vezala, tako da kadrovi izbavljanja iz kanapa nisu gluma.“

(old_image)

Iva Pavlović je režirala i spotove za numere „Fire“ i „'99 Hope“, pa rad na „Irie & Kool“ predstavlja nastavak uspešne saradnje sa ovom mladom autorkom.

Tomislav Ilić, basista ZAA, ponosan je na celu ekipu koja je učestvovala u realizaciji spota i poziva publiku na akciju: „Veliko bravo za sve aktere sa snimanja, bilo da su bili iza ili ispred kamere. Sa Ivom se dugo znamo tako da nije bilo problema u komunikaciji u vezi sa vizuelnim predstavljanjem pesme. „Irie&Kool“ govori o našem viđenju istine koju svi zajedno živimo bez obzira na različitosti. Vera u mogućnost promene ambijenta u kome živimo nas motiviše da iz dana u dan više radimo, ali i da se preispitujemo – kako? Spot jasno predstavlja naš položaj u društvu uz napomenu da je taj naš zapravo i vaš položaj. Hajde da vas čujemo, niste se baš svi predali!“

U toku je velika regionalna turneja kojom ZAA promoviše svoj novi album. Predstoji im gostovanje na koncertu S.A.R.S-a u Zagrebu 25. oktobra (Velika dvorana Doma sportova), kao i sledeći nastupi: u Nišu (21.11, klub Feedback), 22. novembra u klubu Gruv, u Leskovcu, 5. decembra u Smederevu (The George Bar), 6. decembra u Srpskom pub-u, u Čačku, 27. decembra u Ljubljani u Gala Hali, kao i brojni drugi koncerti.

(old_image)

Za 14. novembar je zakazana i beogradska koncertna promocija albuma „What About“ u Mikser House-u, za koju se ulaznice mogu kupiti na njihovoj biletarnici u Karađorđevoj 46.
Izdanje albuma omogućila je izdavačka kuća Lampshade Media, a „What About“ se može preslušati na linku: http://www.deezer.com/album/8805077

O bendu ZAA
Bend koji čine: Sanja Vučić – vokal, Jovan Blagojević – saksofon/blok-flauta, Ivan Đokić – gitara, Tomislav Ilić – bas gitara, Zlatko Petković – bubanj, Zoran Vasić – klavijature, publika i kritika prepoznaju kao svojevrsnu koncertnu atrakciju. Iza sebe imaju više od 200 nastupa u gradovima širom bivše Jugoslavije, a svirali su i u Austriji, Češkoj i Mađarskoj.
Već na početku karijere su ostvarili značajan uspeh, osvojivši treću nagradu na banjalučkom Demofestu (2009), dok su godinu dana kasnije stigli do regionalnog finala prestižnog evropskog festivala Rototom.

(old_image)

Bend je nastupao na brojnim festivalima u Srbiji, poput Exit-a, Supernatural-a, Arsenal fest-a, Nišville-a, Love fest-a, Osveženje fest-a, Reggae Serbia fest-a, a među brojnim natupima u regionu izdvajaju se: Pung art i Overjam festivali u Sloveniji, Lake fest u Nikšiću, Duka fest u Banjaluci, NGOM festival u Prizrenu, Festival uličnih svirača i Koncert godine u Novom Sadu.
ZAA su pored albuma What About objavili još dva studijska albuma: ZAA (2010) i Good Things (2011), kao i dvostruki singl Full Scale Riot/Moonlight (2011) i EP Foot by Foot (2012).

Pratite ZAA na: Web, FB, YouTube

Pogledajte još