Za učešće na izborima prijavila se 21 stranka i koalicija

BEOGRAD, 6. januara 2007. (Beta) - Do isteka roka za podnošenje izbornih lista za učešsće na parlamentarnim izborima, u petak uveče, prijavila se ukupno 21 stranka i koalicija.

Predstavnici izborne liste "Radnici i seljaci - Ustani Srbijo" u petak uveče su predali izbornu listu ali su prikupili oko 6.700 potpisa podrške glasača. Za proglašenje izborne liste potrebno je 10.000 potpisa podrške, odnosno 3.000 za stranke nacionalnih manjina.

Nosilac te liste je Radiša Pavlović koji je objasnio da je koalicija sastavljena od jedne stranke (Radnički otpor) i grupe građana (Ustani Srbijo), što, prema tumačenju RIK-a, nije u skladu sa propisima.

Dve stranke su izbornu dokumentaciju Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) podnele pre ponoći - Romska partija na čelu sa Srđanom Ssajnom i koalicija Demokratskog saveza vojvođanskih Mađara i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Šandora Pala i Andraša Agoštona.

RIK ima rok da do 10. januara utvrdi i u "Službenom glasniku" objavi zbirnu izbornu listu, a najkasnije do tada stranke i koalicije mogu i da povuku liste.

Rok za zaključenje biračkih spiskova istekao je 5. januara u ponoć, a RIK do 8. januara u ponoć treba da objavi ukupan broj birača koji će moći da glasaju na izborima.

Do 18. januara birači će moći da vrše izmene u biračkim spiskovima samo na osnovu odluke suda, a konačan broj birača biće objavljen do 19. januara u ponoć.

U petak, 5. januara, u ponoć istekao je i rok da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu sačini spisak birača u Crnoj Gori. Prema dosadašnjim odlukama RIK-a, tamo će biti šest glasačkih mesta za parlamentarne izbore u Srbiji.

Posebni izvodi iz biračkog spiska za biračka mesta u inostranstvu treba da se zaključe i dostave RIK-u do 6. januara u ponoć, a isti je rok i za dostavljanje podataka o biračima koji se nalaze u pritvoru, na izdržavanju zatvorske kazne i na odsluženju vojnog roka.

Za ulazak u parlament potrebno je da lista osvoji najmanje pet odsto glasova, dok za stranke nacionalnih manjina taj cenzus ne važi već one treba da pređu tzv. prirodni prag, što iznosi 0,4 odsto od ukupno izašlih na izbore.

Svim biračima trebalo bi da do 15. januara budu dostavljena obaveštenja o danu i vremenu održavanja izbora.

Na referendumu o potvrđivanju novog Ustava Srbije 28. i 29. oktobra 2006.godine, pravo glasa imalo je 6.639.385 građana, a glasalo se na 8.385 mesta. Glasanje je bilo organizovano i u 24 države, na ukupno 40 mesta, gde je moglo da glasa 18.093 birača.

U birački spisak je u pet okruga na Kosovu i Metohiji upisano 101.486 ljudi sa pravom glasa.

Na parlamentarnim izborima 28. decembra 2003. godine pravo glasa je imalo 6.511.450 građana.

U parlament će biti izabrano 250 poslanika sa izbornih lista stranaka i koalicija.

Parlamenatarni izbori u Srbiji održavaju se 21. januara.

Pogledajte još