fbpx

Obavezna kontrola indeksa na ulazu u Filozofski fakultet

Samoorganizovani studentski pokret saopštio je danas da je Nastavno veće Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji studenti nekoliko nedelja drže u blokadi zbog neispunjenih zahteva, od danas naredilo obaveznu kontrolu onih koji ulaze u zgradu fakulteta.

Taj studentski pokret ocenjuje da ta odluka, doneta uz obrazloženje veća "radi bezbednosti studenata, radnika i posletilaca Filozofskog fakulteta", direktno ugrožava privatnost podataka o ličnosti i slobodno kretanje po fakultetu.

"Cilj odluke je prikupljanje ličnih podataka studenata kako bi se oni disciplinski gonili zbog legalnog i legitimnog izvođenja blokade nastave", ističe ta studentska organizacija.

Oni navode da će od danas snimati postupanje tehničke službe koja će vršiti kontrolu na ulazu fakulteta i dodaju da će u slučaju da dođe do beleženja ličnih podataka, o tome obavestiti republičkog i univerzitetskog ombudsmana i Poverenima za zaštitu podataka o ličnosti.

Studentski pokret podseća da samo policija i komunalna policija imaju ovlašćenje da legitimišu građane.

Studenti se nadaju da će na Zboru u ponedeljak, 27. zajedno sa profesorima, uspeti da pronađu rešenje po pitanju njihovih zahteva, ističući da im nije namera opstrukcija niti ometanje rada fakulteta.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.