Umberto Eko gostujući kustos u Luvru

PARIZ, 30. septembra 2009. (Beta-AP) - Italijanski književnik Umberto Eko biće dva meseca gostujući kustos pariskog muzeja Luvr. Eko, čiji su najpoznatiji romani "Ime ruže" i "Fukoovo platno", dobio je poziv da predloži seriju manifestacija i slobodu odabira teme i slogana pod kojim će one biti održane. Italijanski autor, filozof i kritičar za temu je odabrao "spisak".

Jedna od planiranih manifestacija je konferencija o flamanskom umetniku iz 16. veka Piteru Brojgelu Starijem, čije se slike sa seljacima mogu posmatrati kao neka vrsta vizuelnog spiska. Druga je performans sa spiskovima iz književnih dela od Homera do Džejmsa Džojsa i od Viktora Igoa do samog Eka.

Eko, čije romane karakterišu istorijsko okruženje, zamršeni zapleti i filozofsko razmišljajnje, često uvodi spiskove u svoje romane. U romanu "Ime ruže", jedan od likova izjavljuje: "Ne postoji ništa divnije od spiska". "Često me pitaju najidiotskinje pitanje na svetu, koje obično fascinira novinare, a to je: "Koja je knjiga koju biste poneli kada biste završili na pustom ostrvu?". Ja im kažem telefonski imenik. Pošto sa svim tim imenima mogu da smislim divne priče", kazao je italijanski književnik. Ekova serija manifestacija u Luvru, pod zajedničkim nazivom "Vrtoglavica spiskova", trajaće od 2. novembra do 13. decembra.

Pogledajte još