Deca u Srbiji stupaju u seksualne odnose sa 11 godina!

Anketirano je 610 učenika i to 184 iz osnovnih i 426 iz srednjih škola, uzrasta od 13 do 18 godina, a zabrinjava podatak da tek šest odsto seksualno aktivnih posećuje ginekologa.

- Samo sedam odsto seksualno aktivnih koristi kontracepciju. Najveći procenat je koristilo prezervativ i antibebi pilule, a čak 22 odsto ispitanika je koristilo pilulu za dan posle kao kontraceptivno sredstvo. Ukupno 14 odsto mladih je seksualno aktivno, dok 25 odsto poznaje vršnjakinju koja je imala abortus.

Ova razlika ukazuje da su učenici davali socijalno poželje odgovore i da je mnogo veći procenat onih koju su seksualno aktivani. Svi učenici znaju šta je to polno prenosiva bolest, a pet odsto njih poznaje osobu svojih godina

koja ima neku polno prenosivu bolest - kaže Tanja Ilijazović predstavnica Udruženja za podsticaj razvoja društva „Fokus“.

Po njenim rečima istraživanje pokazuje da više od pola mladih smatra da bi trebalo prve informacije o reproduktivnom zdravlju da dobije od roditelja, a da je pozitivno odgovorilo tek 33 odsto učenika.

Većina, čak 85 odsto, smatra da mladi danas prerano stupaju u seksualne odnose, a polovina da je 18 godina vreme za stupanje u seksualne odnose.

Ginekolog dr Jovan Maksimović kaže da rano stupanje u seksulane odnose može imati posledice po reproduktivne organe mladih.

- Maloleotnici zatraže lekarsku pomoć tek kada obole od neke polno prenosive bolesti. Retko da će neko od maloletnika doći na redovan pregled. To nije dobro, najpre bi trebalo dobro da se informišu o kontraceptivnim sredstvima i polno prenosivim bolestima, kako bi posledice po njihovo zdravlje bile manje - kaže dr Maksimović.

Aleksandar Šibul, psihoterapeut kaže da rano stupanje u seksualni odnos ima loše posledice po razvoj ličnosti. Takve osobe su uglavnom nesigurne, socijalno i emotivno zapuštene pa će se taj trend nastaviti i naravno pogoršati u odraslom dobu.

- Povećava se rizik za polno prenosive bolesti kao i za rane trudnoće što će dodatno otežati skladan razvoj ličnosti. Frigidnost je takođe kod nekih osoba posledica ranog stupanja u seksualni odnos. Sa druge strane podložniju su raznom pogrdnom etiketiranju kao lake osobe i slično što opet remeti normalan psihosocijalni razvoj - kaže Šibul.

"Ti biraš"
Zbog rezultata ankete, Udruženje Fokus sprovelo je preventivne i vršnjačke edukacije u osnovnim i srednjim školama pod nazivom „Ti biraš“, a odnosile su se na reproduktivno zdravlje mladih. Program su tokom prethodne dve školske godine realizovali akušerska sestra, psiholog, pedagog i lekar opšte prakse. Programom je obučeno 250 vršnjačkih edukatora iz 17 škola u Vojvodini koji su prenošenjem onoga što su naučili obuhvatili 8.000 svojih
vršnjaka.

Nadlanu / izvor: 24sata

Pogledajte još