Živković: Vučić je bivši premijer! Iz SNS poručuju: Ako Živković ima časti, daće ostavku!

Tokom rasprave u pojedinostima o predloženom rebalansu budžeta, Živković je rekao da bi usvajanjem predloženog amandana poslanika NS bili stvoreni uslovi da se ne smanjuju penzije u ovoj godini i ukupna masa penzija bila bi ista, kako je predviđeno budžetom.

– Time bi se zaštitilo i 600.000 penzionera koji nisu milošću božijom i bivšeg predsednika vlade Vučića zaštićeni od smanjivanja penzija“ – rekao je Živković.

Zamenik šefa poslanika SNS Aleksandar Martinović najpre je upozorio Živkovića da nije tačno da su vlada i njen predsednik u ostvaci, a zatim najavio da će njegov stranački kolega i šef Administrativnog odbora Zoran Babić koliko sutra zakazati sednicu tog skupštinskog tela na kojoj će biti konstatovana ostavka jednog poslanika.

Zatim je i Babić precizirao da je sednicu Administrativnog odbora već zakazao za sutra, da će pisarnica i danas, iako je nedelja, raditi puno radno vreme i da će Živković, “ukoliko ima poslaničke čestitosti, podneti ostavku”“.

– Živković ima vremena do sutra ujutru do pola 11, kada je zakazan Administrativni odbor da podnese ostavku, želimo da takvu ostavku prihvatimo“ – rekao je Babić.

Tokom načelne rasprave o predlogu rebalansa budžeta u petak, Živković je rekao da je brat premijera Vučića, Andrej, vlasnik jedne privatne firme, što je Vučić negirao i poslaniku NS ponudio ostavku ukoliko dokaže da je to tačno. U suprotnom, dodao je Vučić, od Živkovića očekuje da i on isto podnese ostavku na posalničku funkciju i javno se izvini porodici Vučić.

– Ili ja ili vi gospodine Živkoviću – poručio je tada premijer Živkoviću i dodao da se ne mogu bez posledica iznositi ta i druge laži i uvrede na račun njega i članova njegove porodice.


Živković: Vučić da podnese ostavku u svakom slučaju

Živković je izjavio danas da bi premijer Vučić trebalo da podnese ostavku bez obzira na to da li su podaci o vlasništvu njegovog brata Andreja nad “fantomskom firmom Asomacum” falsifikovani.

– (Premijer) Vučić je sa manirom kockara za kafanskim stolom bacio opkladu. Ja se nisam kladio. Mislim da je posao poslanika, a i posao premijera, veoma ozbiljna stvar da bi se to potezalo kao klađenje po beogradskim i srpskim kafanama – rekao je Živković novinarima u Skupštini Srbije.

On je rekao da ne vidi razlog da podnese ostavku, i da se na osnovu podataka Agencije za privredne registre vidi da je “inkriminisana fantomskom firma” registrovana pod imenom, prezimenom i matičnim brojem premijerovog brata, a da u registru kod Narodne banke Srbije stoje podaci o blokadi računa te firme.

– Ili su ti podaci tačni, pa premijer treba da formalizuje svoje stanje i podnese ostvku, a ako se dokaže da je to falsifikat onda je za to kriv Aleksandar Vučih, bivši potpredsednik Vlade i bivši šef biroa za borbu protiv kriminala – rekao je Živković.

Na pitanje šta misli o najavama o rekonstrukcji Vlade Srbije Živković je odgovorio da je najbolji način za rekonstukcjiu to da premijer podnese ostavku.

Na pitanje da li se slaže s predlogom za smanjenje iznosa koji političke stranke dobijaju iz državnog budžeta, rekao je da su mnogo veća sredstva koja se crnim i sivim kanalima prelivaju iz javnog sektora u političke partije.

– To se meri sa nekoliko puta većim iznosima od onih koje vladajuće stranke dobijaju iz budžeta – rekao je Živković.

Nadlanu / izvor: Blic

Foto: youtube printscreen