Prošiš'o kroz šolju

Zabavan izlet autora kultnih likova od plastelina Volasa i Gromita u kompjutersku animaciju

On je miš iz uglađenog Kensingtona, a ona mišica iz londonskog podzemlja. Ono što on ne zna jeste da sve WC šolje Londona vode u njen kraj – kanalizaciju u kojoj u otkačenim kreacijama od otpadaka žive spektakularni glodari, žabe i puževi golaći. Rodi Sent-Džejms, fensi kućni miš, zahvaljujući debelom mišonji željnom hrane i fudbala, WC-ekspresom stiže u šareni svet urbane mišice Rite. Ali, romansa će morati da sačeka, jer tu su i pakosni Žabac, rubini od ''neprocenjive vrednosti'' i velika opasnost koja preti malom (kanalizacionom) Londonu.

Tako čuvena bristolska ekipa animatora, poznata kao Aardman Animation, vidi život modernog Londona sa svim fenomenima koji čine velike gradove. Ali, ovog puta Aardmanovci nisu uzeli plastelin u ruke, već su se prihvatili kompjutera i zajedno sa američkim gigantom DreamWorks kreirali CGI likove šarma i izgleda sličnog famoznom dvojcu - Volas i Gromit. Ovo možete da podržavate ili ne – u zavisnosti koliki ste fan velikog truda koji plastelin iziskuje. Ipak, pre kritika američki-kompjuterizovanog izgleda likova, što je u neku ruku istina, zapitajte se: Koliko godina i kreativnih ruku bi trebalo da se napravi onako detaljan prikaz jednog pravog grada ispod londonskih ulica?

Nesumnjivo, Aardman je napravio hrabar korak suočavanja sa aktuelnim tendencijama u animaciji. Našli su dovoljno otvorenog američkog partnera, kome očigledno nije bio cilj da prizemlji britanski humor, kao ni da ceo fazon Volasa i Gromita prilagodi američkom tržištu. Ipak, oni iza sebe imaju Šreka i Madagaskar, što i (previše) ističu u najavi ovog animiranog ostvarenja. Logičnije bi bilo da piše ''From the creators of Wallace & Gromit'', ali nije mutava DreamWorks ekipa – brendiraju čak i ono što je samo u tehnološkom smislu njihovo. I Aardman ima računicu: kada publika vidi loptaste oči, velike bele zube i čuje fazone, znaće čije je to zapravo delo. Simbioza uspela, na radost obe strane!

Hju Džekman (Hugh Jackman) kao Rodi, blesavi, ali predivni mišji Džejms Bond, i Kejt Vinslet (Kate Winslet) kao Rita, ''girl power'' mišica, zaista besprekorno sinhronizuju ove simpatične likove. Ako se ne koncentrišete maksimalno, nećete ih prepoznati, a to znači da su uspeli da postanu Rodi i Rita. Hju daje Rodiju taman toliko kempa da Rodi ne bude samo fensi miš, dok Kejt pokazuje da je ona u stvari opasna cica tj. mišica. Njih dvoje su odlični, ali ih jednostavno nećete zapamtiti, zato što će vas potpuno osvojiti Žan Reno (Jean Reno) kao francuski plaćenik Le Frog i neprevaziđeni hor puževa golaća. Bravo i za Sir Iana MekKelena (Sir Ian McKellen) kao zlobnog Žapca, Endija Serkisa (Andy Serkis) kao smotanog krimdžosa Spajka, spektakularnog Bila Naija (Bill Nighy) kao albino pacova Vajtija i Šejna Ričija (Shane Richie) kao debelog ljubitelja engleske reprezentacije Sida.

E sada se postavlja ključno pitanje koje čeka sve animirane filmove ''za klince i odrasle'': Da li ćete se sećati ovog filma kada izađete iz bioskopske sale? Dok ga gledate bićete potpuno oduševljeni pre svega podzemnim svetom od viljušaka, konzervi i ostalih otpadaka, forama na račun engleske kraljevske porodice i nekih modernih fenomena, Le Frogom, izborom pesmica puževa golaća i aluzijama na moderan život. Ali, kada vas prođe pulsirajući osećaj zabave, shvatićete da je ovaj film pomalo bez srca, da se štosovi ponavljaju, da je Rita najmanje duhovit i pomalo nedorađen lik i da je previše jurnjave, a premalo vrcavih replika.

Čuveni Aardmanovac Nik Park (Nick Park) odsutan, DreamWorks prisutan, profesionalizam vrhunski, a Volas i Gromit i dalje najbolje od Aardmana.

Katarina Milovanović

Pogledajte još