Odgovor na čuveno pitanje: Hoćemo li se ugojiti ako jedemo posle 19h?

0

Od malena su vas učili da doručak treba da bude najobliniji, a večera treba da bude najmanji obrok tokom dana. Svakog dana čujete da priče kako ćete se ugojiti ako jedete uveče, ali da li je zapravo važno kada ćemo pojesti najveći obrok u toku dana.

Ali to zapravo i nije istina. Ne mora da znači da ako pojedete nešto posle 19h da će ono pretvoriti u masti i salo, jer se hrana neće razgraditi tokom noći dok spavamo. Navika da jedete naveče ili neposredno pre spavanja neće vas udebljati, jer se ta hrana zapravo neće pretvoriti u masti i stvoriti nove masne naslage.

Masne naslage nastaju kada jedete ukupno više kalorija nego što trošite, a nije važno u koje vreme ćete ih uneti. Naš metabolizam radi i preko noći, a hrana koju smo pojeli pre spavanja udebljaće nas samo ako je ona upravo taj kalorijski višak.

U slučaju da trenirate uveče, poželjno je imati obrok nakon treninga kada su telu potrebni nutritijenti za adaptaciju nakon vežbanja. Slobodno tada možete pojesti i neki veći obrok koji će metabolizam dobro razgraditi i iskoristiti.

Studije čak pokazuju da obimni obroci koje imate za večeru pomažu da se dijeta lakše podnese – manji je osećaj gladi i imate kvalitetniji san.

Izvor: index.hr

Foto: yayimages.com/ilustracija

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.