Lek protiv osetljivosti: 4 načina da prestanete da shvatate stvari lično

Da li je vaša instant-reakcija da se uvredite, uzvratite, zaplačete? Ili samo slegnete ramenima jer je to „njihov problem“?

Evo male tajne: Život je mnogo prijatniji ako ne shvatate stvari lično. Ali, ako vidite da se u vama javlja ljutnja, pokušajte da razbijete lošu naviku sa sledeće četiri strategije.

1. Krenite dalje
Prebacite svoju pažnju na nešto drugo što je pre moguće. Negativne misli i osećanja hrane negativne misli i osećanja. Zamišljate uvredljivu scenu dok perete sudove, ponovo slušate taj loš dijalog dok se tuširate, fokusirate se na nedelo, na krivicu... Prestanite! Koncentrišite se na nešto drugo. Pevajte, crtajte, pišite, radite! Šta god da je potrebno da budete produktivni i prebacite svoj fokus na ono što je rečeno ili učinjeno. To će zameniti nerviranje smirenošću.

2. Emotivna kontrola

Ako ste skloni da uzimate stvari k srcu, možda verujete da vas neko namerno podbada, neko ko možda samo ima loš dan. Teško je, ali dajte im delić svog poverenja. Razmišljate pre reakcije i ne trčite pred rudu. Svet se ne vrti oko vas.

3. Budite hrabri i izrazite se

Ako nečiji loš stav ili ponašanje utiče na vas, obavestite ih o tome. Oni možda ne shvataju koliko je vama neprijatno. Ako ne cene vašu iskrenost, zauzmite se za sebe i nikako ne prihvatajte ponižavajući tretman. Budite odlučni i suočite se sa situacijom uz integritet.

4. Pričaj sa šakom
Čak i ako vas neko iz bilo kog razloga namerno bocka, ne morate da podnosite njihov maltretman. Ako odgovor ne pali, neka vas ne bude sramota da jednostavno odšetate. Zapamtite, ne možete kontrolisati ponašanje drugih, ali možete kontrolisati svoje.

Izvor: Srbija danas

Pogledajte još