Imate žvale, ispada vam kosa? Evo koji vitamini vam fale!

Ljudsko telo je neverovatan mehanizam koji nam može na razne i pomalo neobične načine "dojaviti" šta mu ne odgovara, kao i kojih mu vitamina nedostaje. Prehrana savremenog čoveka svodi se na procesuiranu hranu punu veštačkih dodataka, konzervansa i boja s malo nutrijenata. Takođe, takva prehrana može da ometa apsorpciju važnih vitamina i minerala u sistemu za varenje, piše Yahoo Health.

Žvale na usnama

Pukotine kože, crvenilo i osećaj pečenja na krajevima usana mogu biti znak nedostataka gvožđa, cinka, kao i vitamina B grupe poput nijacina. Češće se javljaju kod vegetarijanaca koji kroz prehranu ne unose dovoljno tih nutrijenata. Da biste rešili problem, jedite više živinskog mesa, ribe, jaja, sira, orašastih plodova i sočivo. Apsorpciju gvožđa poboljšajte unosom C vitamina, pa navedene namirnice kombinujte s povrćem poput brokolija, kelja i karfiola.

Potkožne bubuljice

Crvene i bolne potkožne bubuljice koje nalikuju na akne u odraslom dobu mogu biti znak neravnoteže hormona, ali često i nedostatka esencijalnih masnih kiselina te vitamina A i D. Rešenje je unos više ribe, morskih plodova i orašastih plodova, a izbegavanje svakodnevne prehrane koja se temelji na prerađenom mesu. Takođe, dobar dodatak prehrani su lanene semenke, šargarepa, krompir i crvena paprika.

Osip uz liniju vlasišta, na licu i ispadanje kose

Ljuskavi osip uz crvenilo, koji se obično pojavljuje uz liniju vlasišta ili na licu, kao i pojačano ispadanje kose mogu biti znakovi nedostatka B7 ili biotina. Dok telo može skladištiti vitamine poput A, D, E i K, ono ne može da skladišti veću količinu B vitamina, koji su topivi u vodi. Biotin možete nadoknaditi jedenjem više kuvanih jaja, lososa, avokada, pečuraka, karfiola, soje, oraha, malina i banana.

Trnci u rukama i nogama

Osećaj ukočenosti, privremeni gubitak oseta i trnci u rukama i nogama najčešće su znak manjka folne kiseline odnosno vitamina B9, kao i vitamina B6 i B12. Oni su u direktnoj vezi s perifernim nervnim sistemom i njihov manjak uzrokuje smetnje, ali i poremećaj koji se ogleda u anksioznosti, depresiji, anemiji i umoru. Da biste uneli više tih vitamina, jedite spanać, špargle, repu, pasulj, jaja, morske plodove i živinsko meso.

Grčevi u mišićima

Podrhtavanje kapaka u mišićima uz pojavu grčeva najčešće su znak nedostatka magnezijuma, kalijuma i kalcijuma. Ako se simptomi javljaju često, to je znak hroničnog nedostatka koji se ne može popraviti samo boljom prehranom, već i uzimanjem nadomestaka minerala. Ako redovino trenirate, tada obično dolazi do pojačanog gubitka minerala znojenjem. Da bi ih nadoknadili, jedite više banana, badema, lešnika, bundeve, jabuka, grejpa, brokolija i zelenog lisnatog povrća.

Izvor: 24sata.hr

Pogledajte još