fbpx

Ako želite da vam brak opstane morate imati decu?

U Nemačkoj je prošle godine 20 odsto očeva i majki imalo ulogu samohranog roditelja. To znači da je njihov broj od 1996. godine porastao za šest odsto. Deset odsto parova živi u vanbračnim ili istopolnim zajednicama – njihov udeo se udvostručio. Ali podaci Državnog zavoda za statistiku u Vizbadenu pokazuju da ipak još dominira brak kao takav. U bračnoj zajednici je 70 odsto roditelja s najmanje jednim maloletnim detetom.

Ovi podaci proizlaze iz Mikrozensusa 2013, najopsežnijeg popisa stanovništva u Nemačkoj i Evropi. Porodicama se smatraju sve zajednice roditelja i dece, u čijem domaćinstvu živi barem jedno dete mlađe od 18 godina. Pod terminom „dete“ ne podrazumevaju se samo biološki potomci, nego i deca iz prethodnog braka, kao i usvojena deca.

Deca kao razlog za sklapanje braka

Prema mišljenju sociologa Jirgena Dobrica iz Državnog instituta za istraživanje stanovništva (BiB) u Vizbadenu, deca su razlog što je brak još najvažniji oblik zajedničkog života u Nemačkoj. "Ali istovremeno se gubi smisao braka", upozorava Dobric. Tako su ne samo u Nemačkoj, nego i u Evropi i svetu, deca češće živela u drugim porodičnim modelima nego pre, piše Dojče vele.

Prema navodima ovog sociologa, uzrok tome je promena u načinu razmišljanja, uz činjenicu da su žene jače integrisane na tržištu rada. Prema rezultatima jedne ankete o idealnoj slici porodice, oko 35 odsto Nemaca u starosnoj dobi između 20 i 39 godina odbijaju brak kao zastarelu tvorevinu. Taj trend je i dalje u porastu. Osim toga, svaka deseta osoba ne želi da ima decu, napominje Dobric.

Istok protiv braka

Pogotovo je na istoku Nemačke, prema poslednjem Mikrozensusu, velik otpor prema braku. "Primetno je da na istoku, pre svega u većim nemačkim pokrajinama, manje ljudi živi bez dece. Međutim, manje ih je i u braku", objašnjava Dobric. U pokrajinama poput Saksonije i Saksonije-Anhalt, udeo bračnih parova je 51 odsto najniži. Tamo su i vanbračne životne zajednice najčešće (23 odsto).

U pokrajini Rajnfald-Pfac su vanbračne životne zajednice sa šest odsto najređe. U Baden-Virtembergu 78 odsto roditelja sa maloletnom decom živi u bračnoj zajednici - to je ujedno i najveći procenat u Nemačkoj. Najviše samohranih roditelja živi u Berlinu - gotovo jedna trećina roditelja odgaja decu bez partnera. Taj udeo je najmanji u Baden-Vitermbergu - gde tek svaki šesti roditelj samostalno vodi brigu o deci.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.