Advokati nastavljaju štrajk: Oni zapravo žele ukidanje beležnika?

Advokati su u ponedeljak odbili predlog Ministarstva pravde za izmene Zakona o javnim beležnicima i regulisanje paušalnog oporezivanja i odlučili da nastave štrajk, koji je u Beogradu počeo 10, a u ostatku zemlje 17. oktobra.

Kako se navodi u pismu upućenom ministru pravde Nikoli Selakoviću, predlog izmena notarskih zakona i dalje je diskriminatorski u odnosu na advokate i nije otklonjeno ograničenje prava građana na samostalno zaključivanje pravnih poslova. Ponuda podrazumeva da se ugovori o prometu nepokretnosti i dalje prave u formi javnobeležničkih zapisa, koje sačinjava isključivo notar. Ekskluzivnost beležnika za sastavljanje ugovora bila bi ukinuta, ali bi notari vršili solemnizaciju (potvrdu, legalizaciju) ugovora i overavali ga.

Advokatska komora Srbije predlaže da sve privatne isprave mogu biti solemnizovane tako što će notar sastaviti poseban akt koji se dodaje privatnoj ispravi i čini njen sastavni deo.

Što se tiče poreza, advokati u načelu prihvataju predlog Ministarstva, ali uz dopune, među kojima je i da porezi i doprinosi za advokate ne mogu biti veći od 10 odsto za 2014. u odnosu na obaveze u 2013. Iako se to ne navodi u pismu Ministarstvu, čelnici advokatskih komora Srbije i Beograda istakli su da i dalje ostaje na snazi zahtev za smenu ministra Selakovića.

- UO AKS odlučio je da odbije predlog resornog ministarstva, jer nije na korist građana, vladavine prava i zaštite ljudskih prava - rekao je predsednik SKS Dragoljub Đorđević, i dodao da je advokatura spremna da nastavi pregovore. Takođe je podsetio da su advokati pre dvadesetak dana poslali Ministarstvu predloge za izmene seta notarskih zakona, i izrazio nadu da će konačno dobiti odgovore.

Advokati su još komentarisali da notari u Francuskoj 90 odsto zarade daju državi, a kod nas 100 odsto zadržavaju za sebe, a građani plaćaju posebno PDV na njihove usluge. U Češkoj je overa ugovora bez obzira na vrednost nepokretnosti 2,36 evra.

- Zaista mi je žao što nismo uspeli da postignemo dogovor - izjavio je u ponedeljak ministar pravde Nikola Selaković. - Advokat Đorđević je tražio vraćanje zakonskih odredbi iz 2011. godine, mi smo bili spremni da to učinimo, međutim, oni u stvari žele - ukidanje javnobeležničkog sistema. Nadamo se dogovoru, ali ucene nećemo da trpimo.

Nadlanu / izvor: Novosti

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.