Panov lavirint najbolji - Nacionalno udruženje kritičara

NJUJORK, 7. januara 2007. (Beta-Rojters) - Američko Nacionalno udruženje filmskih kritičara proglasilo je film "Pan's Labyrinth" (Panov lavirint) za najbolji film prošle godine.

Film snimljen na španskom jeziku, u režiji Meksikanca Giljerma del Tora (Guillermo) priča o maloj Ofeliji (igra je Ivana Bakero) (Baquero), očaranoj bajkama u čudotvornim zemljama, koja sa majkom odlazi da živi u začaranoj šumi, u vreme fašizma u Španiji.

Nagrade za najbolje glavne uloge dobili su Helen Miren (Mirren) za "Kraljicu" i Forest Vitaker (Whitaker) za "Poslednjeg kralja Škotske".

Nagrada za režiju dodeljena na Polu Gringrasu (Paul Greengrass) za ostvarenje "United 93", priču o jednom od aviona otetih 11. septembra 2001, u kojem su putnici savladali otmičare, ali sa tragičnim krajem jer se letelica srušila u Pensilvaniji.

Piter Morgan (Peter) je nagrađen ze scenario filma "Kraljica", dramu o aktuelnom britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj (Elizabeth) suočenoj sa pogibijom princeze Dajane (Diana).

Za najbolje epizodne uloge nagrađeni su Mark Valberg (Wahlberg) za ulogu u "Dvostrukoj igri" i Meril Strip (Meryl Streep) za dve role: u ostvarenjima "Đavo nosi Pradu" i "A Prairie Home Companion".

Nagrade raznih udruženja kritičara i esnafskih organizacija samo su uvod u dodelu najpoželjnijih holivudskih priznanja, Oskara. Sudeći po dosadašnjim nagradama, Helen Miren i Forest Vitaker važe za ozbiljne favorite.

Nominacije za Oskare biće saopštene 23. januara, a pozlaćene statuete američke filmske akademije biće dodeljene 25. februara.

Pogledajte još