Dani turske kuhinje u hotelu Hajat

Hotel Hajat Ridžensi Beograd organizuje DANE TURSKE KUHINJE uz podršku Turkiš Erlajnsa, u restoranu Fokaća od 27. oktobra do 2. novembra 2014.

Ovom prilikom gostujući šefovi kuhinje hotela Grand Hajat iz Istanbula, Turan Akaja i Vejsel Adijaman zajedno sa kulinarskim timom beogradskog Hajata, predstaviće posetiocima svoje kulinarsko umeće pripremajući tradicionalne turske specijalitete, pikantne umake i jedinstvene kombinacije potpuno svežih sastojaka: povrća, egzotičnog voća, začinskog bilja, mesa, ribe i morskih plodova.

Turska se kuhinja temelji na raznovrsnim prvoklasnim i svežim namirnicama, pa je time i jedna od najzdravijih na svetu. Njena tajna leži u harmoničnom kombinovanju različitih sastojaka i rafiniranom korišćenju raznolikih začina.

U turskim tanjirima se susreću istok i zapad, pa se prepoznaju kulinarski uticaji različitih istorijskih razdoblja, podneblja i kultura: vizantijske, osmanske, balkanske, mediteranske, persijske, islamsko-arapske, indijske…

U Turskoj se svakodnevno jede u društvu rođaka, komšija, prijatelja i poznanika, a postoje tri glavna obroka, doručak, ručak i večera.

Za doručak – kahvalti je uobičajen hleb, voćni namazi, med, sir, masline, sveže povrće, paprika, krastavci i paradajz i suhomesnati proizvodi, kao što je sucuk. Tu su i jaja spremljena na različite načine, kuvana, pečena sama ili s povrćem, odnosno sirom. Ujutro se pije čaj, kafa, zaslađeno mleko, voćni sirupi, posebno od grožđa.

Ručak - ogle yemegi, se jede kod kuće ili u društvu, u restoranima, najčešće u zalogajnicama (lokanta) u kojima se nudi nekoliko dnevnih jelovnika s malim toplim jelima, među kojima su najčešće supe, meso i povrće sa roštilja, deserti i voće. I kod kuće se za ručak spremaju mala jela koja ne zahtevaju dužu pripremu.

Za večeru - aksam yemegi koja je oko 20h, kad se ukućani okupljaju, po pravilu se kuvaju kompletni jelovnici, koji se sastoje od nekoliko vrsta predjela, supe, glavnog jela, priloga, salate i deserta. Večera se i običnim danom jede u društvu koje se okuplja i bez posebnog poziva, a kako se servira i više od desetak različitih jela, može trajati satima. Započinje aperitivom, a za predjelo (mezeler) serviraju se razna mala jela, najčešće od mesa, ribe, plodova mora, povrća i sira.

Zanimljivosti: Kafa ili čaj
Omiljeni turski napitak kafa (kahva) tradicionalno se sprema u džezvi (cezve) tako da se u njoj na laganoj vatri istovremeno zagrevaju voda, kafa i šećer. Kada napitak postane penast sipa se u se u male šoljice i servira. Iako Turci i dalje vole i kafu i gledanje u šolju, nakon što su izgubili Jemen, nacionalni napitak je postao čaj (cay) koji se je vrlo gust, pa ga svako sam prema svom ukusu razređuje vrućom vodom iz samovara.

Eto par intersantnih činjenica o turskoj kuhinji, a mi vas pozivamo da posetite restoran Fokaća hotela Hajat od 27. 10. do 2.11., gde ćete imati jedinstvenu priliku da uživate u autentičnim ukusima i mirisima Turske.

Sve informacije na: viktorija.ciric@hyatt.com ili na broj 063/670279.

Afiyet olsun!

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.