Naučnici oživeli 700 godina star virus!

Otkriveni virus je verovatno napadao biljke kojima su se jeleni hranili. Otkriće pokazuje da virusi mogu da prežive vrlo dugo u hladnom okruženju, kaže Erik Delvart, istraživač Instituta za proučavanje krvotoka u San Franciscu.

Njegov tim je analizirao genetički materijal virusa iz uzorka prikupljenog iz slojeva akumuliranog izmeta jelena u Kanadi od kojih su neki delovi stari i do 4.000 godina.

Jeleni su se okupljali na zaleđenim delovima tla, kako bi pobegli od insekata, a u nataloženim fekalijama mogu se i danas pronaći delovi biljaka. Naučnici su izvadili kompletan genom virusa iz 700 godina starog sloja i razvili novi virus, kojem su zatim izložili jednu biljku (Nicotiana benthamiana). Virus je uspešno zarazio njene listove.

- Znanje o drevnim virusima ograničeno je zbog njihove niske koncentracije i slabe očuvanosti uzoraka. Međutim, u konstantnoj hladnoći nukleinske kiseline mogu biti očuvane vekovima- kažu istraživači.

Tim upozorava da je ovo otkriće važno i u slučaju da zbog klimatskih promena i topljenja leda na polovima dođe do oživljavanja drevnih virusa, od kojih bi neki i dalje mogli da predstavljaju pretnju živim bićima.

Izvor: avaz.ba

Pogledajte još