Seks sa devicom protiv sifilisa je samo jedan od neobičnih narodnih "lekova"

Ne kažu za džabe da su prošla vremena bila bolja, zdravija i podnošljivija. Tehnologija nije bila toliko razvijena, a ljudi su više komunicirali. Naši preci su posedovali mnogo delotvornije lekove, nego što mi danas imamo – pronalazali su najbizarnija rešenja za lečenje mnogih bolesti. Danas te metode lečenja više nemaju nikakvu svrhu.

PANTLJIČARA ZA MRŠAVLJENJE

Vitkost je oduvek bila u modi, pa su žene pribegavale raznoraznim rešenjima. Pre jednog veka farmaceuti su osimislili lek za to – pilule koje su sadržale larve pantljičara. U početku je lek delovao, ali se ispostavilo da to nije siguran i zdrav način za mršavljenje, jer su simptomi konzumiranja bili proliv, nedostatak vitamina i nesanica.

PUŠENJE LEČI ASTMU I RAK

Kada su se cigarete prvi put pojavile u Americi, Evropljani su već duvanili za vreme verskih svečanosti, jer je lekar Nikolas Monardes otkrio da pušenje može izlečiti razne bolesti – astmu i rak, a to verovanje se zadržalo čak do 1920. godine.

KRV ŠIŠMIŠA VRAĆA VID

Manjak higijene i vlažna klima bili su uzročnici velikih očnih infekcija kod starih Egipćana, a jedna od njih je bilo i slepilo. Tim povodom su otkrili da kapanje krvi šišmiša u sopstvene oči može izlečiti nedostatak vida. Ideja nije nemoguća, jer se smatra da slepi miševi imaju odličan vid.

SEKS SA DEVICOM

Sifilis je u Evropi bila opaka bolest u 16. veka. Nakon što su otkrili da je on polno prenosiv, lekari su izumeli da "devičanska čistota" može biti neka vrsta protivitrova. Zato su device bile tražena roba iz čisto medicinskih razloga, a problem je naravno bio dalje širenje bolesti.

PAUKOVA MREŽA PROTIV MALARIJE

Pre nekoliko stotina godina, malarija je važila za smrtonosnu bolest. Pre nastanka moderne medicine, jedan od popularnih lekova bilo je konzumiranje lekova koji su sadržali niti paukove mreže. Ponekad se i pored mreže mogao naći i pauk. Posle otkrića kinina u 16. veku, paukova mreža prestala je da se koristi.

Pogledajte još