Pritvorenici očajni: Uvozićemo advokate iz Crne Gore

Pojedini pritvorenici, očajni što su postali taoci propalih pregovora između Ministarstva pravde i advokatskih komora, i što po mesec, pa i tri sede u pritvoru duže nego što bi morali, počeli su da angažuju crnogorske advokate, saznaju „Novosti“.

Srbija, naime, ima sporazum i sa Crnom Gorom i sa Republikom Srpskom da naši branioci mogu da postupaju u tim državama, i obratno. Crnogorski advokati bili su dugo solidarni sa srpskim kolegama, međutim polako su počeli da se odazivaju na vapaje pritvorenika u Beogradu, jer se štrajk odužio.

Verovatno je i to jedna od stvari koja je naterala advokate-krivičare da nešto preduzmu. Advokatska krivična unija uputila je u petak dopis Advokatskoj komori Srbije s predlogom da promeni uputstvo o ponašanju tokom štrajka, ako parlament usvoji izmene zakona o notarima i prometu nepokretnosti, u ponedeljak. Unija predlaže da se onda omogući advokatima da postupaju u pritvorskim predmetima.

- Većina krivičara ima klijente koji su zbog štrajka produženo u pritvoru. Ja imam dva optužena za ubistvo, od kojih je jednom prekvalifikovana optužnica u avgustu, u njegovu korist. Umesto da izađe iz pritvora, čovek je i dalje zatvoren, prvo zbog letnje sudske pauze, a onda zbog štrajka - kaže Borivoje Borović, predsednik ove Unije.

Da apsurd bude veći, sudija je pokušao da ga, kako Borović kaže, „nezakonito skine“ kao njihovog advokata i dodeli im odbranu po službenoj dužnosti. Okrivljeni su odbili, iako je to značilo da ostaju iza rešetaka.

- Ako su oni stali iza advokata, i mi treba da se zauzmemo da dobiju pravnu pomoć. Uvek smo se borili za poštovanje Evropske konvencije o ljudskim pravima, i dizali galamu kad neko provede pet minuta duže u pritvoru nego što treba, pa ne smemo sada da je kršimo - pojašnjava Borović.

Goran Petronijević kaže da neće advokati iz Unije ići protiv odluka Komore, ali da misle da bi, ako je vlast napravila prvi korak, bilo korektno da advokatura ne izađe sa novim zahtevima, već da i ona napravi korak dobre volje.

- Zastupanje u pritvorskim predmetima bilo bi taj korak, bez obzira na ministrove istupe, ali i žestinu predstavnika advokature. Spor se može rešiti samo mirnim putem. Ceo štrajk smo pokrenuli ne zbog sebe, već zbog građana. Ako sredstvo da se zaštite građani preraste u svoju suprotnost i počnu da se krše prava klijenata, onda protest gubi smisao - smatra Petronijević.

Posebno pitanje su tužbe koje će svi pritvorenici koji na kraju budu proglašeni nevinim podneti protiv države, tražeći odštetu. A tu su i predstavke pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Deo odšteta moraće da plate svi poreski obveznici, a deo će država moći da prosledi konkretnim advokatima zbog čijeg nepostupanja su ovi pretrpeli štetu.

Ministarstvo pravde uputilo je u petak dopis svim advokatskim komorama kojim ih poziva na dalje razgovore o ostalim problemima koje su advokati izneli u svojim zahtevima. Ministar Nikola Selaković apelovao je još jednom na branioce da završe štrajk.

ADVOKAT OPTUŽEN ZBOG KRITIKE

Boban Džunić iz Niša prvi je advokat protiv kog je regionalna komora podigla optužnicu. Džunić je optužen zbog teže povrede advokatske dužnosti, jer je u više navrata kritikovao odluku o štrajku.

- Optužen sam samo zbog verbalnog delikta. Nisam učinio nijednu pravnu radnju pred MUP, tužilaštvom ili policijom. Jesam rekao Javnom tužilaštvu u Nišu da ću se odazvati da radim ako me pozovu, ali me nisu pozvali - kaže Džunić.

Ako bude osuđen, preti mu kazna od 200.000 dinara naviše, ali i oduzimanje licence i isključivanje iz komore.

-Braniću se i podneti krivične prijave protiv nadležnih iz niške komore. Samo ne znam kako će sprovesti postupak, jer imam pravo na advokata, a oni su u štrajku - primećuje Džunić.

Nadlanu / izvor: Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.