ZABRINJAVAJUĆE: Svako drugo dete u Srbiji zna gde da nabavi drogu!

Činjenica da je 52 odsto mladih u Novom Sadu reklo da im je droga bila direktno ponuđena pokazuje da su oni danas u značajnoj meri izloženi drogama, što povećava rizik od njihove zloupotrebe.

Gotovo polovina ispitanih - 45 odsto mladih, zna gde ili od koga može da se nabavi droga, dok je njih 16 odsto imalo iskustvo s nekim narkotikom, pokazuju rezulteti istraživanja urađenog na slučajnom uzorku od 400 mladih izmedju 15 i 30 godina.

- Dostupnost psihoaktivnih supstanci mladima predstavlja jedan od najvećih generatora širenja zloupotrebe i problema zavisnosti - ističe direktor te bolnice Milan Vlaisavljević, ocenjujući da su mladi, "na žalost, i dalje po ovom pitanju nedovoljno pripremljeni".

Na to, kako je kazao, upućuju podaci da 71 odsto mladih deli drogu na lake i teške, dok njih 39 odsto ima pogrešnu ideju da je drogu moguće uzimati kontrolisano i u posebnim prilikama bez štetnih posledica.

- Ovakvi stavovi ukazuju na nedovoljnu kritičnost i distancu prema takozvanim 'lakim' drogama i u značajnoj meri povećavaju rizik za njihovu zloupotrebu - rekao je Vlaisavljević.

Prema istraživanju, 63 odsto mladih narkomaniju doživljava kao izlečivu bolest, u većini slučajeva imaju nerealna očekivanja po pitanju načina rešavanja problema, a njih 54 odsto veruje da je za izlečenje dovoljna "samo čvrsta volja pojedinca", bez stručne pomoći.

- Ovakav pristup isključuje proaktivan odnos mladih prema nekome ko je
u problemu, jer se očekuje da ga 'on sam reši', što u većini slučajeva nije realno - ističe Vlaisavljević.

Istraživanja koja sprovodi ova bolnica pokazuju da se broj mladih koji u svom neposrednom okruženju imaju nekog ko zloupotrebljava drogu, s godinama povećava.

Nadlanu / izvor: 24sata

Pogledajte još