Današnja deca će u toku svog života moći da putuju kroz vreme?

"Dobra stvar vezana za teleportaciju je da ne postoji nijedan zakon koji bi pokazao da je ona nemoguća, pa predviđam da će teleportacija kakvu danas viđamo u filmovima postati svakodnevna stvar do 2080. godine - kazala je Meri Žaklin Romero sa Univerziteta u Glazgovu.

Ona je dodala kako će teleportacija ljudi, atom po atom, biti jako složena i teška, ali veruje da će napredak fizike, hemije i molekularne biologije ubrzati njen razvoj.
Osim što bi se mogli prebacivati s jednog mesta na drugo, ljudi bi u budućnosti mogli i putovati kroz vreme. Naučnik Kolin Stjuart kaže kako je putovanje kroz vreme, odnosno u budućnost već postignuto, ali u jako malim količinama, ali bi do 2100. godine taj period od delića sekunde mogao doseći i nekoliko sedmica.

Ako putujete kroz svemir brzinom od deset posto brzine svetlosti kroz razdoblje koje se vama čini kao šest meseci, na Zemlji će proći šest meseci i jedan dan, što je u suštini putovanje u budućnost od jednog dana. Ako putujete tom brzinom deset godina, otputovaćete oko tri nedelje u budućnost, objasnio je Stjuart princip putovanja kroz vreme.

Još jedna stvar koja je danas u sferi naučne fantastike, a koja bi se uskoro, možda već za deset ili dvadeset godina, mogla početi primenjivati u svakodnevnom životu je nevidljivi plašt, nalik na onaj koji u knjigama i filmovima poseduje Hari Poter.

Tako barem tvrdi profesor fizike sa Univerziteta u Londonu, Kris Filips, koji kaže da je jedan od načina stvaranja takvog nevidljivog plašta korištenje adaptivne kamuflaže, odnosno projektovanje pozadinskih objekata ili osoba u prednji plan kako bi se stekla iluzija nestajanja.

Već su stvorene osnovne verzije ove tehnologije, ali glavni problem u daljem razvoju je struktura vlakana adaptivne kamuflaže koji bi u budućnosti mogao biti rešen razvojem 3D printera koji "omogućavaju korišćenje materijala koji su nam ranije bili nezamislivi".

Izvor: avaz

Pogledajte još