BEBA ODUZETA RODITELJIMA: Nismo mi monstrumi kakvim nas predstavljaju!

Centar za socijalni rad u Jagodini doneo je danas odluku da šestomesečni Đ. B. posle lečenja bude upućen u hraniteljsku porodicu do osposobljavanja porodice Bojović za roditeljstvo. Utvrđeno je da su povrede deteta nastale prilikom presvlačenja i povijanja deteta.

Zoran sa maloletnom suprugom živi dve i po godine, a venčali su se 7. aprila, pred njen porođaj. Za njihov brak je odobrenje dao Centar za socijalni rad iz Varvarina, pod čijim je starateljstvom majka i bila, s obzirom na svoju mentalnu ometenost u razvoju. Prema detetu je, tvrdi otac, uvek bila pažljiva. - To što se desilo bebi sigurno nije namerno uradila, ubeđen sam da je tu reč o neiskustvu - kaže on.

- Izvršena je procena majke i porodice, ustanovljeno je da majka ne može da se brine o detetu zbog niskog intelektulanog statusa i nije zainteresovana da se brine. U porodici ne postoji adekvatna podrška, pa će dete posle lečenja biti upućeno u hraniteljsku porodicu. To je stav stručnih radnika centra - kaže za “Blic” direktorka Centra za socijalni rad Biserka Jakovljević.

Zoran Bojović (45) iz Slatine kod Jagodine, otac šestomesečnog dečaka tvrdi da su on i supruga (17) neopravdano predstavljeni kao monstrumi, te da će sve učiniti da zadrži suprugu i dete u kući. - Proživljavamo pravi horor i stahotu proteklih dana. Posle svega, ljudi o meni i supruzi misle da smo ratni zločinci i zlikovci, a policija je mislila da ću da pucam na njih kada su došli kod mene, ko zna šta su čuli o meni od lekara - počinje svoju priču otac bebe. On tvrdi da svog sina nije povredio, a da je u petak uveče, kad je došao s posla, video podliv ispod bebinog oka i da ga je odmah odveo doktoru. - Supruga mi je kazala je zaspao na varalici i da je to od toga. Međutim, lekari su ustanovili prelom desne rukice i ključne kosti. Stavljen je gips, a kasnije u toku noći su policajci došli da me hapse - nastavlja svoju priču Bojović, koji je po privođenju proveo nekoliko sati na ispitivanju.

Mišljenje tog centra je da su povrede deteta nastale zbog neadekvatnog načina zbrinjavanja, odnosno pri presvlačenju i povijanju, kao i da majka nije bila u stanju da sagleda postupke i posledice svojih postupaka.

- To je dovelo do toga da dete bude ugroženo. Srećom da se sve i završilo na ovaj način. Jelena nije uviđala posledice svojih radnji i mogla je da naudi detetu mnogo više. Porodica nije imala kapaciteta da sagleda njene postupke koji su loši po dete. U ovom slučaju porodica nije u stanju da prepozna šta se dešava. Otac je veoma često odsutan zbog prirode posla i ne može samostalno da preuzme brigu o detetu - isitiče Biserka Jakovljević.

Po zakonu, osoba koja sklopi brak ima radnu sposobnost i odgovara za svoje postupke samostalno.

Otac Zoran je najavio da će angažovati profesionalnu negovateljicu za bebu, što će centar razmotriti jer će, prema rečima odgovornih u tom centu, dete privremeno biti upućeno u hraniteljsku porodicu.

Direktor Opšte bolnice u Jagodini dr Darko Miletić, izjavio je danas da je beba Bojović stabilno i da mu život nije ugrožen. - Komisija za zlostavljanje dece Opšte bolnice, sastavljena od petoro lekara pedijatara, zaključila je da se radi o povredama, da su uzrok prelomu ruke i hematomima nasilne povrede i obratila se Policijskoj upravi i Centru za socijalni rad koji to sada imaju u svojoj proceduri - rekao je Miletić. - Brojni hematomi (krvni podlivi-modrice) nisu zbog hematoloških problema (bolesti krvi), sve smo temeljito iskontrolisali, već se sigurno radi o nasilnim povredama - rekao je Miletić. On je napomenuo da je psihijatrijskim pregledom majke utvrđena retardiranost.
Pogledajte još