Znate li zašto češanje pojačava svrab?

Nova naučna studija s medicinskog fakulteta iz Sent Luisa otkriva u čemu leži tajna dodatnog svraba. Sudeći po njihovim istraživanjima, češkanje izaziva mozak da luči serotonin koji pojačava osećaj da svrab treba i dalje stimulisati. Naučnici smatraju da će njihova saznanja pomoći ljudima koji pate od hroničnih problema s neurodermatitisima i povećanom osetljivošću kože na podražaje i svrab.

„Problem nastaje kad neuroni pošto prime signale bola odgovaraju lučenjem serotonina kako bi pomogli organizmu da kontroliše osećaj bola. Ali kako se serotonin širi iz mozga u kičmenu moždinu, tako izlučene supstance mogu da se prebacuju s neurona koji deluju na osećaj bola do nervnih ćelija koje utiču na doživljaj intenziteta svraba“, rekao je dr. Zhou-Feng Chen, vođa istraživanja.

Naučnici su odgajili vrstu miševa koji nisu imali gene za proizvodnju serotonina. Kad im je ubrizgana injekcija sa supstancom koja podstiče svrab, ta vrsta miševa nije se toliko češala kao drugi miševi posmatrani tokom studije. Međutim, kad im je naknadno ubrizgan i serotonin, češali su se u istoj meri kao i svi ostali miševi.

Tim istraživača je uveren da mogu da prekinu vezu između dotoka serotonina u nervne ćelije kičmene moždine koje su specijalizovane za prenos svraba.

Izvor: istinito

Pogledajte još