Naučna rasprava o klimi više nije potrebna, vreme je za donošenje odluka

„Vodeći svetski stučnjaci u oblasti klime su nam dali snažno merilo i dobar podsticaj za globalne napore u oblasti klimatskih promena. Ovaj izveštaj je odobrilo 195 vlada članica Međudržavnog panela o klimatskim promenama i predstavlja globalni naučni konsenzus o klimatskim promenama“, komentariše Samanta Smit, direktorka WWF-ove klimatske i energetske inicijative.

Izveštaj pokazuje da klimatske promene već utiču na ljude i prirodu svuda širom sveta. Acidifikacija okeana, porast nivoa mora, ekstremne vrućine i velike promene na Arktiku pokazuju da su klimatske promene već činjenica. Izveštaj pokazuje da je ljudska aktivnost glavni uzrok promena i da naša zavisnost od fosilnh gorivia ima dominantan uticaj na zagađenje koje menja našu klimu.

Dok Izveštaj detaljno navodi pogubne posledice nestabilne klime, on takođe navodi jasan put za čistiju i sigurniju budućnost. Glavni zaključci su:
Svet može i mora sebi priuštiti borbu protiv klimatskih promena. To neće paralizovati ekonomiju, niti zaustaviti razvoj – nego upravo suprotno. Ono što je jasno je da će pasivno ponašanje biti puno skuplje.

Nije prekasno da se izbegnu još katastrofalnije klimatske promene. Brzi i odlučni koraci za smanjene zavisnosti od fosilnih goriva mogu zadržati globalni porast temperature ispod 2° C, što je naučno dokazan prag kako bi se izbegle opasne klimatske promene, a potvrdile su ga i vlade država.

Postoji ograničenje koliko ugljendioksida možemo emitovati – a to ograničenje smo već uveliko prekoračili. Globalno, emisije ugljendioksida se moraju smanjiti brzo, ponajviše u ovoj deceniji, da bi dostigle nulu oko sredine veka, ako želimo izbeći katastrofalne klimatske promene. Vlade, kompanije i svi mi moramo preskočiti male korake i krenuti u potpuno ukidanje fosilnih goriva.
Prilagođavanje na klimatske promene je nužno, ali postoje i ograničenja. Bez hitnih mera za smanjenje emisija, prilagođavanje neće biti dovoljno za zaštitu osnovnih životnih uslova i prirode od koje svi zavise.

Da li ćemo delovati ili ne otvara i pitanje jednakopravnosti, pravde i poštenja. Ako konkretna akcija izostane ugrozićemo napore za smanjenje siromaštva i ugroziti dostupnost hrane, vode i egzistenciju za one najsiromašnije. Takođe ostavljamo današnje mlade i buduće generacije s gotovo nepremostivim izazovom.

Ovog septembra u Njujorku ljudi iz svih delova društva marširali i zahtevali akciju. Verske vođe, korporacije, sindikati, studenti, organizacije civilnog društva i građani pozvali su vlade da deluju brzo i ambiciozno. Sada je red na njih – da iskoriste svoj mandat, osiguraju milijarde potrebne za prelazak na obnovljive izvore energije i dogovore se o putu napred za globalni klimatski sporazum u Limi.

Pogledajte još