Da li Srbija koristi obnovljive izvore energije?

Računa se i na gradnju "Đerdapa 3", ali nove kilovate struje najpre ćemo dobiti iz malih hidroelektrana. U protekle dve godine Ministarstvo enegetike dalo je čak 350 lokacija za gradnju malih hidroelektrana.

Za gradove koji su u dolinama reka – Zapadne i Velike Morave, Dunava, Save i Drine pripremaju se i projekti koji se odnose na korišćenje velikog potencijala podzemnih i termlanih voda.

Procenjuje se da oko 20% ukupnog broja potrošača u Beogradu može koristiti geotermalnu energiju.

Očekuje se povećanje primene solarne energije, a posebno energije iz vetra.

NIS u Plandištu gradi prvi vetropark, a za dve-tri godine bi trebalo da se zavrte vetrenjače i drugih investitora na još pet lokacija, investicije ukupno vredne 700 miliona evra. Američka kompanija "Kontinental Vind" priprema gradnju vetroparka u Kovinu.

Najprofitabilniji svetski proizvođač vetroturbina „Vestas“ u Danskoj će, zbog slabe prodaje, otpustiti 2.300 radnika, ali zato Srbiju vidi kao dobro tržište. Tako, prvi kilovati iz vetroparkova na našu distributivnu mrežu mogu da stignu za dve godine.

Trenutni udeo biomase u eneregtskom bilansu zemlje je 12 %, dok u ukupnoj potrošnji samo naftnih derivata mora da bude 10 % biogoriva.

Potencijal rasta biomase u Srbiji je veliki. Računa se da dva od ukupno 5,8 %, koliko treba da se uveća udeo obnovljive energije, može da se odnosi na biomasu.

U Srbiji postoji veliki potencijal za upravljanjem komunalnim otpadom. Prema podacima dnevno se u zemlji baci oko 5 tona smeća, u prevodu 50 miliona evra godišnje!

U centru Beča nalazi se čak pet postrojenja u kojima se termičkom preradom otpada dobijaju električna i toplotna energija, dok u celoj Srbiji još uvek ne postoji ni jedno.

Energetsko stanje u Srbiji je još uvek stabilno, ali veoma zavisimo od uvoza, naročito prirodnog gasa iz Rusije! Dobro bi bilo kada bi se samo deo svih ovih ulaganja ostvario, smanjivanjem energetske zavisnosti, smanjuje se i spoljnotrgovinski deficit zemlje i povećanjem udela obnovljivih izvora energije se otvaraju i nova radna mesta.

Izvor: Ekokutak

Pogledajte još