Ne bacajte hranu: 10 namirnica koje su jestive i nakon isteka roka trajanja!

1. Jaja

Ukoliko se čuvaju propisno, u frižideru jaja mogu da traju od tri do pet nedelja. Naravno pri tome pripazite da iz zamrzivača vadite samo onoliko jaja koliko ćete trenutno potrošiti, jer njihovu kvarljivost uzrokuje stajanje na sobnoj temperaturi.

2. Mleko

Nedelju dana nakon isteka roka koji je utisnut na pakovanju,mleko može ostati pitko i zdravo za upotrebu.

3. Kečap

Čuvate li kečap u frižideru on može zadržati svoj kvalitet i do šest meseci, nakon isteka roka trajanja još uvek je siguran za konzumiranje. Naravno uočite li buđ ili osetite čudan miris nećete ga jesti.

4. Maslinovo ulje

Rok trajanja maslinovog ulja je do dve godine, kako bi zadržalo svoja hranjiva svojstva preporučuje se da ga držite na hladnom i tamnom mestu gde se neće kvariti.

5. Kiseli krastavci

Rok trajanja otvorene tegle kiselih krastavaca je godinu dana ukoliko je čuvate u frižideru, isto pravilo važi i za masline.

6. Sirće

Rok trajanja sirćeta gotovo je beskrajan, ukoliko se dogode neke promene na boji ili talogu i dalje je siguran za korišćenje.

7. Med

Dobar med svoja svojstva ne gubi s vremenom stajanja, zatoje dobar dokle god se ne potroši.

8. Kafa

Pakovanje kafe koje ste otvorili i na koje ste zaboravili dobro je za korišćenje čak tri do pet meseci nakon označenog roka trajanja. Zrna kafe ne gube na svojstvima ni nakon pola godine.

9. Maslac

Dve nedelje nakon isteka roka maslac je siguran za konzumiranje, u zamrzivaču može stajati čak devet meseci.

10. Začini

Cimet, biber, crvena paprika gotovo svi začini zadržavaju svojstva dve godine nakon označenog isteka roka, pri tome je važno čuvati ih u teglama i na suvom i tamnom mestu.

Izvor: Zadovoljna.hr

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.