Medicinari u štrajku: Primaju samo hitne slučajeve!

Medicinari u sredu štrajkuju, i primaće samo hitne slučajeve. Prema najavama četiri reprezentativna sindikata, u jednodnevnom protestu biće oko 100.000 članova u gotovo svih 375 zdravstvenih ustanova. Iako je prvobitno planirano da se zbog najavljenog smanjenja zarada, i kolektivnog ugovora, počev od srede, štrajkuje svake srede, 13. novembra (sledeće srede) neće biti obustave rada, jer su dva ministarstva - zdravlja i socijalne politike - sindikalce pozvala na pregovore o kolektivnom ugovoru, a dalja sudbina protesta zavisiće od rezultata tog razgovora.

Sindikati su pozvali pacijente da bez preke potrebe ne dolaze kod lekara. Oni kažu da štrajk nije usmeren protiv korisnika zdravstvene zaštite, ali da „umanjenje plata, smanjenje izdvajanja za zdravstvo, zabrana zapošljavanja i slične mere, vode u dalje srozavanje ove profesije istovremeno znače i ugrožavanje prava pacijenata, i da je protest način da skrenu pažnju nadležnih na probleme u zdravstvu“.

Protest organizuju Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Sindikat lekara i farmaceuta, „Nezavisnost“ i deo „pocepanog“ Sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Izvor: pressonline

Pogledajte još