Edukativna akcija za racionalnu potrošnju električne energije

Cilj je podizanje svesti o tome da je korisno štedeti struju u domaćinstvima, jer ovaj segment tržišta ima najveći udeo u ukupnoj potrošnji električne energije u Srbiji. Domaćinstva postaju tako i ozbiljan faktor štednje pred predstojeću zimsku sezonu, koja postavlja mnoge izazove pred elektroenergetski sistem u Srbiji.

Edukacija o racionalnoj potrošnji električne energije je zamišljena kao interaktivna komunikacija sa građanima, kroz koju uče kako da prepoznaju najveće potrošače struje u svom domaćinstvu. Dodatna edukacija zasniva se na sticanju neophodnih znanja o načinu funkcionisanja pojedinačnih kućnih aparata, kako bi razumeli zašto određene promene u načinu korišćenja kućnih aparata dovode do manje potrošnje struje. Na ovaj način, uz opšte savete o štednji, omogućeno je svakom građaninu da prepozna i koje su to specifične mere štednje koje smatra optimalnim za svoje domaćinstvo, imajući u vidu broj i strukturu električnih aparata, kao i stil života članova domaćinstva.

(old_image)

Interaktivni koncept edukacije obuhvata promocije u pet gradova (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Kraljevo) od četvrtka do nedelje u periodu od 14 do 18 časova na prometnim lokacijama. Promotivni tim poziva građane da učestvuju u zanimljivom kvizu koji je koncipiran kao aplikacija na tablet računaru. Kviz na zabavan način informiše građane o ovoj važnoj temi.
Kviz se sastoji od sedam različitih kombinacija najčešće korišćenih kućnih uređaja, a zadatak je da se u datoj kombinaciji pronađe najveći potrošač električne energije među njima. Građani, učesnici promocije, pored edukativne brošure o racionalnoj potrošnji, dobijaju i zanimljiv poklon u skladu sa temom – magnet za frižider sa natpisom „Štedimo struju“.

To je trajni podsetnik na mere štednje koje će im doneti korist, jer će primenom mera uštedeti deo svog kućnog budžeta, ali će istovremeno doprineti i stabilnosti celokupnog elektroenergetskog sistema Srbije.

Već tokom prve nedelje ova promotivna akcija zainteresovala je građane i zbog neuobičajenog načina na koji im se predstavlja ova tema naišla je na izuzetno pozitivne reakcije. Na ovogodišnjem Sajmu energetike na štandu „Elektroprivrede Srbije“ priliku da pokaže znanje u ovom kvizu imao je i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

J. Blagojević

Pogledajte još