Ukusne namirnice koje brzo sagorevaju kalorije

Grejpfrut

Grejpfrut ubrzava vaš metabolizam i pomaže sagorevanje kalorija. Ovo voće će vas brzo zasititi, a dugo ćete ostati siti, uz unos vrlo malog broja kalorija. Inače, grejpfrut je bogat vlaknima koji će stabilizovati nivo glukoze u krvi. Dodajte grejpfrut salati, napicima ili napravite sok od ovog osvežavajućeg voća.

Celer

Tajna celera je vrolo jednostavna: on sadrži malo kalorija i dok ga konzumirate pomaže vam da sagorite masnoće. Celer se uglavnom sastoji od vode i zbog toga je poželjan sastojak izbalansirane dijete. Međutim, samo od celera nećete dobiti neophodne minerale i hranljive materije, pa je najbolje da ga kombinujete sa drugim namirnicama.

Cela zrna žitarica

Naučna istraživanja su pokazala da su cela zrna žitarica zdravija od onih prerađenih i da smanjuju rizik od hroničnih oboljenja. Ova vrsta žitarica je odličan dodatak u ishrani ih organizma sporije prerađuje, pa nećete brzo ogladneti. Cela zrna žitarica su bogata brojnim vitaminima, mineralima i ugljenim hidratima, a siromašna kada su u pitanju masnoće.

Zeleni čaj

Ako do sada niste prepozanli zeleni čaj kao odličan način da ubrzate metabolizam, vreme je da to uradite. Ovaj ukusan napitak ima mnogo lekovitih svojstava. Bogat je antioksidantima, pa ubrzava metabolizam i pomaže u mršavljenju.

Omega 3 masne kiseline

Naučno je dokazano da omega 3 masne kiseline regulišu metabolizam. Ove masne kiseline regulišu nivo hormona leptina, koji kontroliše brzinu sagorevanja masti. Omega 3 masne kiseline se nalaze u ribi (tuna, haringa, losos), ali ih možete uneti u organizam i putem suplemenata.

Kafa

Većina ne može da zamisli svoj dan bez omiljenog crnog napitka. Kofein nas razbudi i može da popravi raspoloženje. Kada kofein dospe u naš organizam, ubrzaju se otkucaji srca, krv uzima više kiseonika i kalorije se brže troše. Nažalost, taj efekat mogu da uspore i ublaže razni dodaci koje stavljamo u kafu, pre svega šećer i mleko. Umesto toga, kafi jednostavno dodajte cimet i dobićete fantastičan aromatični užitak.

Avokado

Avokado je odličani sagorevač masnoće. Sadrži mononezasićene masti koje ubrzavaju metabolizam i štite ćelije od oštećenja delovanjem slobodnih radikala. Pored toga, avokado ima i izuzetna lekovita svojstva. Smanjuje nivo holesterola, leči povrede, smanjuje rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara i dobar je za vid i kosu.

Začinjena hrana

Sva začinjena i pikantna hrana vam može pomoći da sagorite kalorije. Obično nije visokokalorična, brzo vas zasiti i odličan je izbor za glavno jelo. Zbog toga preporučujemo da svom jelu dodate malo ljute papričice i uživate u pikantnim obrocima koji su prijatelji vaše vitke linije.

Čia seme

Čia semenke su bogate proteinima, vlaknima iomega 3 masnim kiselinama. Mogu da ubrzaju vaš metabolizam, smanjuju apetit i podstiču lučenje hormona koji pomaže razgradnju masnoće.

Brazilski orah

Ove ukusne grickalice su odlični saveznici u obračunu s kilogramima. Brazilski orasi mogu ubrzati vaš metabolizam, pomoći vam da se rešite celulita i ojačate imunitet u isto vreme.

Izvor: womanitely.com

Pogledajte još