Magična hrono ishrana: Skidate kilograme, a jedete koliko želite!

Prva faza je "najteži" deo. Naime, na samom početku, prvih 28 dana ste na “restrikciji” (ili dok ne dođete do ciljane težine). Restrikcija podrazumeva smanjen unos ugljenih hidrata, što znači da za ručak nema mahunarki, pirinča, testenina kao ni popodnevne užine. Osim doručka koji uvek mora da bude bogat i baza za ceo dan, ručak i večera treba da budu što jednostavniji, jedna vrsta mesa i jedna vrsta povrća idealno. Za ručak se jedu crvena mesa i sve vrste svežeg povrća, a za večeru lagani proteini, riba, belo meso, belanca i zeleno povrće.

Hrono ishranu je smislio još 1986. francuski lekar Alain Delabos. Cela ishrana je podređena radu pankreasa i lučenju insulina i kortizola, kao i enzimima koji su potrebni za varenje hrane, a koji se ne luče u svako doba dana isto.

Kako je najbolji izvor informacija za ovaj način ishrane neko ko ga praktikuje, pitali smo Oliveru Lazarević kojoj je hrono ishrana postala način života da nam predoči njene blagodeti.

“Hrono ishrana je balansiran način ishrane, koji prati rad metabolizma. Svodi se na tri glavna obroka, doručak, kao glavni obrok koji obiluje raznovrsnim namirnicama, jer predstavlja osnovni izvor energije za ceo dan, ručak i večeru.

Hrono ishrana prati ciklus rada pankreasa, pa se obroci preporučuju u razmaku između 4-5-6 sati. Prednosti Hrono ishrane u odnosu na sve druge "dijete" su u tome što se ne broje kalorije i grami, nema ograničenja u količini hrane, jedete dok ne osetite sitost. Potrebno je samo savladati osnovne principe, kada se kombinuju koje vrste namirnica, i posle sve postaje rutina.”

Osnovni principi

Maksimalno izbegavanje belog brašna i šećera, hrane bogate aditivima i veštačkim dodacima. Na facebooku postoji grupa, “Hrono ishrana, bez cenzure” kojoj možete da se pridružite, tu imate recepte, objašnjenja i, ako vam nekad dođe da pokleknete, veliku podršku ostalih članova grupe.

Na ovoj grupi, ljudi postavljaju svoje recepte, pitanja vezana za hrono ishranu, ali i svoje slike pre i posle prelaska na ovaj način života.

Ovo su njihova iskustva.


Angelina:
Počela sam u oktobru mesecu prošle godine, od tada sam smršala 16 kilograma. Iako neki smatraju da je to malo za taj period, ja mislim da je svaki minus uspeh za koji god period to bilo. Ostalo mi je još nekih 5 kilograma da skinem. Dakle sa 73 kilograma na 57, a trebalo bi da imam 52-53. Od kako sam na ovoj ishrani primećujem da mi se poboljšao kvalitet kose, kože i noktiju. Teže se umaram, imam više koncentracije u školi. Posto sam ja u srednjoj školi, svi me pitaju kako stižem i kako uspevam da spremim sve i da uskladim sve sa ucenjem i samom školom. Zapravo je veoma lako, treba samo rasporediti vreme. Uvek nosim kutijice sa hranom i u početku su me svi čudno gledali. A kasnije je moje društvo želelo da proba sve sto spremim od hrono hrane.
(old_image)

Dragan: Počeo sam u avgustu. i do 15.09.2014. sam se držao striktno. Doduše (možda 1 ili 2 obroka su bila SLOŽENA) onda sam nakon toga napravio pauzu od 4-5 dana, i onda sam krenuo opet... ali nažalost, ne dugo, jedno dvadesetak dana, zbog problema sa zdravljem (druge prirode, od ranije) sam morao prestati. Ne znam koliko sam tačno smršao, jer izbegavam merenje! To mi je iskustvo iz drugih raznih dijeta. U ovom periodu osećao sam se dobro, smanjio sam drastično količine hrane, nisam bio gladan, pio sam puno tečnosti, nije mi nedostajalo slatko, ali realno, voće jeste.
(old_image)

Ivana: Sa hrono ishranom sam počela pre godinu dana 18.10, sa viškom od 24 kilograma. Nisam imala većih zdravstvenih problema sem povećane visceralne masnoće,krvna slika mi je i tada bila uredna. Na restrikciji sam bila 6 meseci, mada sam u prva 3 meseca skinula skoro sav višak (20kilograma). Na hrono sam godinu dana, prija mi ova ishrana, organizam se već navikao na satnicu, kombinacije namirnica, imam mnogo više energije, tako da planiram da mi ovo bude ishrana za ceo život, ne samo dijeta kojom cu se rešiti suvišnih kilograma.

(old_image)

Olivera: Na hrono ishrani sam od septembra 2013. godine. Za nešto manje od 6 meseci skinula sam 23 kilograma, i od tada održavam kilažu. Prihvatila sam hrono ishranu kao način života, jer je jednostavno, odlično utiče na raspoloženje a i na zdravlje. Sredila sam nivo holesterola i triglicerida u krvi, a i ubrzan rad srca koji me je pratio godinama unazad je sada prošlost. Trenutno sam u drugom stanju, pa su mi želje i prohtevi vrlo često u suprotnosti sa bilo kakvim principima, ali se nadam da će nakon prve krize Hrono ostati moj izbor i način da u trudnoći zadržim liniju.
(old_image)

Kaća: Sa hrono ishranom sam počela 05.09. Za dva meseca telo mi se skroz naviklo na ovaj način ishrane i fantastične rezultate sam postigla za taj kratak period što se i vidi na slikama pre i posle. 11 kilograma manje, a u obimu je otišlo baš dosta. Odgovara mi ovaj sistem ishrane, puna sam energije i uživam u sebi što je najbitnije. Naravno da ću nastaviti sa ovim režimom ishrane jer prosto ne mogu da zamislim svoj život bez HI. Toliko je uticala pozitivno na mene da sam i decu (sin 19 god i ćerka 15) "prešaltovala" na HI i oni su sasvim izbacili sve štetne namirnice i uživamo svo troje u sastavu jelovnika za naredni dan.
(old_image)

Ako i nakon njihovih iskustava niste sigurni da li je hrono ishrana pravi izbor sa vas, isprobajte ovaj jelovnik!

Predlog:


Doručak 1:
beskvasni hleb od celog zrna žitarice/ domaći ili kupovni, jaja pržena na puteru, masti ili maslinovom ulju, domaća pečenica, paradajz salata
Doručak 2:
topli sendvič od tostiranog hleba, putera, pečenice, mladog sira ili fete i salata od cvekle i šargarepe

Ručak 1:
grilovan svinjski vrat i salata po izboru/ paradajz, paprika, krastavac, kupus, zelena ...
Ručak 2:
pečeno pile, grilovano povrće i salata po izboru

Večera 1 :
file ribe ili pileće belo meso i zelena salata
Večera 2:
omlet od belanaca i kupus salata

Ukoliko se odlučite da isprobate HI, ovde možete pronaći recepte - hronokuhinja.rs

Pogledajte još