Predstavljamo vam aparat koji plastične kese pretvara u gorivo

Stručnjaci tvrde da će potpuno rešenje ovog problema zahtevati dugogodišnje napore. ’’Kada bi se u svetu u istom danu zabranila proizvodnja i upotreba plastičnih kesa problem i dalje ne bi smo rešili u potpunosti.’’

Svakako je neophodno da zabranimo njihovu upotrebu i proizvodnju ali je broj proizvednih kesa od početka sedamdesetih godina do danas ogroman. Imajući u vidu vreme potrebno da se one razgrade, rešenje ovog problema neće biti lako i jeftino.

Japanski pronalazač Akinori Ito, da bi pojednostavio rešenje ovog problem konstruisao je aparat koji može plastične kese da pretvori u gorivo i pri tome nema emisije ugljen dioksida.

Aparat koji se sada prodaje korporacija ’’Blest’’ zagreva i pretvara plastiku u gas koji se sprovodi u sistem cevi, gde se isparenja hlade i kondenzuju u sirovu naftu. Sirova nafta može da se koristi u generatorima pa čak i nekim pećima. Nju je moguće samo jednim korakom preraditi i koristiti kao benzin.

Ovaj veoma efikasan aparat može da preradi dva kilograma plastike (uključujući i polietilen, polistiren i polipropilen) u jedan litar nafte koristeći samo jedan kilovat struje. Komercijalna upotreba ovog aparata omogućiće da teško razgradiva plastika brže i potpuno nestane sa naših deponija i ulica.

Aparat za sada košta oko 10.000 američkih dolara, a proizvođači nameravaju da smanje troškove proizvodnje i tako ga prilagode i za kućnu upotrebu. Očekuje se da će se i cena smanjiti sa povećanjem upotrebe i potražnje.

Izvor: Ekokuce.com

Pogledajte još