Ćelije melanoma emituju zvuk

Melanom je smrtonosni oblik raka kože i odnosi se na samo 4 odsto ukupnog broja slučajeva raka kože. Međutim, melanom je uzročnik skoro 80 odsto smrtnih slučajeva od raka kože zato što može da se proširi putem krvi na druge organe, sve do limfnih čvorova

Istraživači sa Univerziteta države Misuri razvili su tehniku pomoću koje može da se ustanovi skoro 10 ćelija raka u uzorku krvi i verovatno spasi više života. Naučnici naglašavaju da su ultraljubičasti zraci najveći prirodni uzročnik raka kože. Kako je ozonski omotač oštećen, više ultrtaljubičastih zraka stiže na Zemljinu površinu i na vašu kožu. Sudeći prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, koje prenosi Glas Amerike, melanom je jedan od najčešćih kancera kod mlađih odraslih osoba ali ga takođe može dobiti svako. Ukoliko se melanom ustanovi u ranoj fazi, on je izlečiv. Ali ukoliko se proširi na ostale delove tela, može da bude fatalan.

Ćelije melanoma proizvode visokofrekventan zvuk

Na Univerzitetu u Misuriju, istraživači mogu da ustanove melanom ćelije raka bukvalno slušajući njihov zvuk. Doktor Don Viator je jedan od vodećih istraživača. On na uzorak krvi usmeri laserski zrak kako bi ćelije počele da vibriraju. Ćelije melanoma proizvode visokofrekventan zvuk koji može da se čuje pomoću specijalnog mikrofona.

Doktor Viator analizira rezultate pomoću kompjutera. Ravna linija na monitoru znači da nema ćelija melanoma.

"Ukoliko ima ćelija melanoma, one bi upile naše lasersko svetlo i omogućile da laser indukuje ultrazvuk što se na ekranu kompjutera pokazuje kao 'šiljak' a svaki od njih mogao bi da nagovesti postojanje ćelija melanoma" - izjavio je on.

Samo nekoliko minuta čekanja

Prednost je u tome da, ako se bilo koja ćelija raka nalazi u telu, lekari mogu odmah da počnu lečenje. Pacijenti tako treba da sačekaju samo nekoliko minuta a ne meseci da bi saznali da li je njihov tretman efikasan. "To je veliko olakšanje za pacijente zato što ne treba da čekaju i zabrinuto se pitaju da li su zdravi ili u organizmu još uvek imaju ćelije raka" - ukazo je dr. Viator.

Uz pomoć ove procedure, istraživači mogu da ustanove 10 ćelija melanoma istovremeno. Njihov cilj je: biti u mogućnosti da se ustanovi jedna ćelija melanoma kako bi se jednog dana koristila oprema da se ustanove ostale vrste raka.

"Želeli bismo da ovu tehniku unapredimo u ono što ja nazivam 'šarene' ćelije raka - rak dojke, rak debelog creva, rak prostate. Ako bi smo mogli da dodamo neku vrstu boje preko uzorka, recimo obojimo fleke ili možda, tanke absorbujuće delove koji bi se selektivno vezivali za te obojene ćelije, mi možemo da primenimno istu takvu tehniku i sada možemo da pratimo, uz melanom, i ostale vrste kancera" - saopštio je doktor Viator.

Testiranje nije skupo i moglo bi da se koristi za snimanje svih vrsta kancera u budućnosti. U međuvremenu, istraživači sa Uuniverziteta u Misuriju trude se da razviju laserski ultrazvuk da bi ispitali izrasline na koži za koje se sumnja da mogu biti melanom.

Pogledajte još