NE RADE A PRIMAJU PLATU: Ukinuti, a dobili 12 miliona!

Istražujući, „Alo!“ je došao do podataka da je, do sad, za zarade u instituciji, koja je ukinuta još proletos, izdvojeno više od 12 miliona dinara.

Naime, Kancelarija je ukinuta Zakonom o ministarstvima 26. aprila ove godine, u cilju racionalizacije rashoda u državnoj upravi, ali svih 27 zaposlenih iz ove institucije, koji ne rade, nastavili su mesečno da primaju više od dva miliona dinara, u ime zarada za poslove koji više ne postoje.

Sajt se ažurira već pola godine!

Na sajtu ministarstva, gde se nalazi deo posvećen Upravi, pod stavkama, o nama, rukovodstvo, organizaciona struktura, kontakt... piše da se stranice ažuriraju, pa predstavnici naše dijaspore u svetu već šest meseci ne znaju na koji način i sa kim iz ministarstva mogu da kontaktiraju.
Tako, Slavka Drašković, direktorka nekadašnje kancelarije, na ime funkcije koja je ukinuta redovno prima najmanje 161.126 dinara, kolika joj je, prema raspoloživim podacima, bila plata u januaru prošle godine. Redovnu zaradu na nepostojeću funkciju prima i njen zamenik Aleksandar Vlajković, koji inače, prema saznanjima našeg lista, prima i penziju. Vlahović na mesečnom nivou prima platu u visini od 152.118 dinara, dok tri pomoćnika direktora primaju po 136.906 dinara.

Prema zakonu, Ministarstvo spoljnih poslova zaduženo je da formira Upravu za dijasporu, te da ista preuzme izvršioce iz Kancelarije. Međutim, iako je Veljko Odalović, sekretar ministarstva, još krajem septembra najavio da će Uprava da zaživi kroz nekoliko dana, jer je napokon posle višemesečnog čekanja usvojen Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta, to se do danas nije dogodilo. Zaposleni nisu primili rešenja o raspoređivanju na nova radna mesta, a nisu imenovani ni direktor Uprave, kao ni ostali funkcioneri.

U pokušaju da dođemo do informacija zbog čega Uprava do danas nije formirana, poslali smo pitanja Ministarstvu spoljnih poslova, ali nam do zaključenja broja nije stigao nikakav odgovor. Tako smo ostali uskraćeni za odgovore na pitanja koliko je novca potrošeno od aprila za plate zaposlenih u kancelariji i na koja radna mesta su po novoj sistematizaciji raspoređeni Slavka Drašković, njen zamenik Aleksandar Vlajković i pomoćnici. Takođe, nismo dobili odgovor ni na pitanje kome se u Upravi udruženja iz dijaspore mogu obratiti za savet i pomoć.

Nadlanu / izvor:Alo

Pogledajte još