Šešelj dolazi kao osvetnik, a Vučić mu želi sve najbolje?

Analitičari procenjuju da će Vojislav Šešelj na sve načine pokušati da sruši vlast naprednjaka, ali posle godina provedenih u zatvoru on nema ni snage ni mogućnosti da to uradi

Iznenadna odluka Haškog tribunala i povratak Vojislava Šešelja, kome su dijagnostikovane metastaze na jetri, ustalasaće nakratko domaću političku scenu, ali neće bitno uticati na nju jer on zbog narušenog zdravlja najverovatnije neće moći aktivno da se bavi politikom, saglasni su poznavaoci ovdašnjih političkih prilika.

Ministar za rad Aleksandar Vulin ocenio je da je odluka Tribunala da posle skoro 12 godina pusti Šešelja na slobodu politički motivisana, odnosno da je ovo samo još jedan vid pritiska na premijera Aleksandra Vučića.

- Ovo je pokušaj destabilizacije Vlade Srbije i pokušaj zastrašivanja premijera. Vučića ne treba plašiti jer on neće promeniti svoju politiku. Ne može da se destabilizuje zemlja kada imate čvrstu vladu i državu koja funkcioniše - rekao je Vulin i dodao da je najzaslužniji za puštanje Šešelja iz Haga upravo premijer Aleksandar Vučić.
Rasim ljajić Rasim ljajić

Bolest uzela maha

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović smatra da nije isključeno da će Šešeljev dolazak ustalasati učmali monotoni politički život u Srbiji, a da li će, kako i u kojoj meri biti političkih ujdurmi, sve to zavisi od njegovog realnog zdravstvenog stanja.

- Vraća se sa oreolom pobednika i žrtve, zbog čega će i zadobiti simpatije onih koji nisu njegove pristalice. On će pomoći svojoj stranci, teško je reći koliko, i nije isključeno da će ići na neko udruživanje s drugim strankama - kaže Vukadinović.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević smatra da će Šešelj najverovatnije pokušati da sruši naprednjake.

- Činjenica je da je Šešelj u Hag otišao kao uspešan političar, a vraća se kao bolestan čovek, koji je 12 godina ležao u zatvoru bez presude. Šešeljeva politika biće osvetnički okrenuta ka SNS i učiniće sve da ih sruši, uprkos bolesti - kaže Milivojević.

Analitičar Branko Radun kaže da bi lider SRS, da je zdrav mogao aktivnije da se uključi u politiku.

- Međutim, njegova sposobnost je ograničena i nema dovoljno energije. A i tolike godine zatvorskog života ostavile su traga. S druge strane, stranka mu je u lošem stanju i nema infrastrukturu za njegov politički angažman - smatra Radun.
Za svaki slučaj... Radikali na „Nikoli Tesli“ Za svaki slučaj... Radikali na „Nikoli Tesli“

Vučić mu želi dobrodošlicu

(old_image)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, koji je pušten na privremenu slobodu iz Haškog tribunala, želi dobro zdravlje i brz oporavak.

"I to je sve, nema ni "i" ni "ali", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle otvaranja graničnog prelaza Nakovo-Lunga kod Kikinde.

Razdužio ćeliju

Vojislav Šešelj je juče razdužio pritvorsku ćeliju u Sheveningenu, ali ga sinoć ipak nije bilo na redovnom letu iz Amsterdama, iako se spekulisalo da kreće put Beograda.

- Šešelj je trebalo da se ukrca na večerašnji let, stigao je na amsterdamski aerodrom, ali se od toga u poslednji trenutak odustalo - rekla je sinoć jedna od stjuardesa na letu „erbasa A319“ iz Amsterdama, koji je sleteo oko ponoći, sa zakašnjenjem od 20 minuta.

Da Šešelja ne treba očekivati pre utorka, juče je za Kurir rekao Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom, zbog prevoda dokumentacije.

Nadlanu / izvor: Kurir

Pogledajte još