Dobit od članstva u EU veća od troškova ulaska

BEOGRAD, 2. oktobra 2009. (Beta) - Dostizanje standarda EU neće biti jeftino, ali će Srbija od punopravnog članstva u EU ostvariti mnogo veći dobitak, izjavio je u petak potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić.

"Od Srbije se u narednom periodu očekuje dodatna otvorenost ekonomije i udvostručenje izvoza i povećenje uvoza za 40 odsto", rekao je Đelić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije na kojoj je predstavljena studija "Efekti integracije Srbije u EU".

Potpredsednik Vlade je naveo da Srbija godišnje dobija 200 miliona evra iz budžeta EU, a da bi po ulasku u EU dobijala gotovo dve milijarde evra. Đelić je rekao da je Srbija nedavno od EU dobila bespovratnu pomoć od 100 miliona evra za rešavanje makroekonomskih problema i da je najavljeno još 200 miliona evra pod povoljnim uslovima. On je podsetio da je, Mađarska dobila 6,5 milijardi evra, Letonija 5,3 milijardi evra, a Rumunija pet milijardi evra.

On je odbio da odgovori na pitanja o tome kakav bi stav Evropska komisija mogla da iznese u svom godišnjem izveštaju o Srbiji povodom neusvajanja Statuta Vojvodine i o tome kakav je stav EU o nedavno usvojenom Zakonu o informisanju, rekavši da to nije tema konferencije za novinare i da će biti prilike da se o tome govori.

Pogledajte još