Tompsonu zabranjen ulazak u Švajcarsku

ZAGREB, 02. oktobar 2009. (FoNet) - Zabrana ulaska ultranacionalističkog pevača Marka Perkovića Tompsona u Švajcarsku dovela je do diplomatskih napetosti između ove zemlje i Hrvatske, prenose elektronski mediji u Zagrebu švajcarska reagovanja i napominju da je Hrvatska protiv ove odluke uputila protest ambasadi Švajcarske.

Pri tome je Hrvatska zamolila Švajcarsku da ponovo razmotri odluku o zabrani ulaska.



Za zabranu ulaska odgovoran je Savezni ured policije, koji je 29. septembra odlučio da Perković ne sme ući u Švajcarsku. Koncert koji je 3.oktobra trebalo da bude održan u okrugu Kriens zbog toga je otkazan.

Ključni element pri odluci Saveznog ureda policije je činjenica da je Perković, kako se ukazuje u Švajcarskoj, "poznat po huškačim tekstovima i obožavanju hrvatskih fašista - ustaša".

Tompson u saopštenju tvrdi da je veoma iznenađen zabranom, posebno jer je u Švajcarskoj već nastupao više od deset puta.

On je ogorčen što se Švajcarci pozivaju na člana 67. svog zakona koji govori o opasnosti narušavanja unutrašnje i spoljne bezbednosti, uključujući pojmove kao što su terorizam i organizovani kriminal.

"Najviše me je iznenadilo što u tom objašnjenju ne napadaju samo mene, već čitav hrvatski narod i državu Hrvatsku", ocenjuje Perković.

Pogledajte još