Sud zabranio šefu države da potpiše Lisabonski sporazum

PRAG, 2. oktobra 2009. (Beta) - Češki predsednik Vaclav Klaus poručio je danas svima koji vrše pritisak da potpiše Lisabonski sporazum i tako okonča njegovu ratifikaciju u Češkoj, da sada to ne može da učini i kada bi hteo, jer mu je zabranio Ustavni sud.

Žalbu Ustavnom sudu na Lisabonski sporazum, ali i na prethodne sporazume na kojima je zasnovana Evropska unija, Rimski i Mastrihtski, kao i na najnovije garancije koje je EU dala Irskoj, podnela je ove sedmice grupa konzervativnih senatora bliska češkom evroskeptičnom predsedniku.

Klausov portparol Radim Ohvat saopštio je danas da je predsednik Ustavnog suda Pavel Rihetski poslao pismo sa zahtevom da se šef države u roku od 14 dana izjasni o toj žalbi senatora i istovremeno zabranio ratifikaciju do konačne presude.

"Dužan sam da Vas upozorim da Ustav vama i predsedniku vlade nalaže da se uzdržite od bilo kakvih koraka koji bi vodili ratifikaciji tog međunarodnog sporazuma dok o sporu ne odluči Ustavni sud", citirao je Klausov portparol pismo Rihetskog.

Pogledajte još