SKANDAL Krstić prodao naše podatke vlastima SAD!

- Lazar Krstić je pre povratka u SAD, 30. juna, poslao zvanično pismo kojim potvrđuje da će Srbija potpisati međunarodni FATCA sporazum (obaveza ustupanja podataka o ličnim podacima i računima američkih poreskih obveznika) zaključno sa 31. decembrom. Čak je izrazio i saglasnost da i pre toga Srbija bude uključena na listu jurisdikcija koju vode Ministarstvo finansija i Poreska služba SAD. Time je, na problematičan i pravno nekorektan način, stvorio za našu zemlju i naše banke obavezu da podatke o klijentima koji imaju nekakve finansijske veze sa SAD dostavljaju organima te zemlje - kaže izvor “Blica” iz bankarskih krugova.

U Ministarstvu finansija su potvrdili da je bivši ministar, na osnovu zaključka Vlade, 30. juna, dao “saglasnost za uključenje na listu jurisdikcija na FATCA veb-sajtu. U skladu sa potpisanom potvrdom, inostrane finansijske institucije koje su rezidenti Srbije, odnosno koje su osnovane u skladu sa zakonima Srbije, imaju rok do 31. decembra 2014. da se registruju kod Poreske službe SAD”, rekli su u Ministarstvu. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji već duže oštro upozorava da se lični podaci građana ne mogu davati strancima bez valjanog pravnog osnova, prokomentarisao je ovaj odgovor iz Ministarstva: Neodrživa situacija traje već skoro tri godine, a Vlada Srbije je sad u cajtnotu jer se obavezala da za manje od dva meseca završi posao koji je odavno trebalo da uradi. Iz Ministarstva finansija je poručeno da će “u narednom periodu početi pregovore sa predstavnicima SAD” i da “Srbija poštuje sve obaveze i rokove dogovorene sa predstavnicima SAD”. Američke vlasti tragaju za kompanijama i pojedincima koji su izbegli da plate porez, ali po domaćem Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, svako iznošenje ličnih podataka iz zemlje je nedozvoljeno i kažnjivo. Domaće banke, suočene sa ozbiljnim pretnjama sankcijama iz SAD, za sada samo proveravaju ko je od njihovih klijenata poreski obveznik SAD.

Generalni sekretar Udruženja Velibor Dugalić tvrdi da će Srbija i njeni građani imati velike probleme ako se do kraja godine ne potpiše FATCA sporazum, kao i da bi jedna od sankcija bila da svaka finansijska transakcija iz Srbije sa SAD bude oporezovana po posebnoj stopi od 30 odsto. - Taj sporazum sa SAD potpisala je 101 zemlja, sve najmoćnije zemlje sveta i sve članice EU i ukoliko ga i mi ne potpišemo, Srbija će postati crna rupa u Evropi. Poruka koja će biti poslata investitorima je da ne idu u Srbiju jer mi krijemo podatke koje im ceo svet daje. Tim sporazumom Srbija i građani Srbije ne gube ništa, jer SAD zanimaju samo njihovi poreski obveznici i provera da li su utajili porez. Bivši ministar Krstić je u pismu samo objasnio situaciju i najavio da ćemo potpisati sporazum - kaže Dugalić.

- Ako smatraju da ta “potvrda” može da predstavlja “pravni osnov” za iznošenje ličnih podataka bankarskih klijenata iz naše zemlje, protivno našem Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, to smatram pravno neodrživim. Za tako nešto, ako se želi, potrebno je, shodno našem Ustavu, mnogo više od “potvrde”, potreban je zaključen i ratifikovan međunarodni ugovor - rekao nam je Šabić.

Izvor: blic

Pogledajte još