Sve više siromašnih u Srbiji

BEOGRAD, 2. oktobra 2009. (Beta) - U prvoj polovini 2009. godine zabeležen je porast siromaštva, a najugroženija su deca do 14 godina, stariji od 65 godina i nezaposleni, istaknuto je u petak na sednici Odbora Skupštine Srbije za smanjenje siromaštva.

Ivana Ćirković iz tima potpredsednika Vlade Srbije za implementaciju strategije za smanjenje siromaštva navela je da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku 9,2 odsto ljudi u Srbiji siromašno.

Prema njenim rečima, kao ugrožene grupe su definisana deca do 14 godina iz domaćinstava koja mesečno troše 8.289 dinara, stariji od 65 godina, nezaposleni, romska populacija i žene. Ona je kazala da je u Srbiji broj siromašnih u 2003. godini iznosio 14 odsto stanovništva, dok je u 2007. godini taj broj u Skladu sa strategijom za smanjenje siromaštva prepolovljen i smanjen na 6,6 odsto.

Prema podacima koji su na sednici odbora izneli predstavnici nevladine organizacije Banka hrane u Srbiji je 20 odsto stanovništva siromašno. Predstavnici Banke hrane istakli su da bi država trebalo da razmatra uvođenje poreskih olakšica za donatore, kao i da je potrebna drugačija regulativa kako bi i gotova neiskorišćena hrana iz restorana mogla da bude donirana.

Pogledajte još