Ko bi rekao da ovu hranu potpuno pogrešno jedemo

Najbolji je krompir ljubičasti

Krumpir je uvek na vrhu liste omiljenih priloga jer se može pripremiti na bezbroj načina, a ukusan je uz jako puno drugih namirnica. Verovatno ste navikli da pripremate crveni ili beli krompir, ali dobitna je kombinacija svakako onaj ljubičasti. Jedno istraživanje pokazalo je da ljubičasti krompir pozitivno utiče na snižavanje krvnog pritiska i smanjuje rizik od raka. Zbog visoke količine polifenola, takođe je smanjio uticaj na ukupni nivo šećera u krvi.

Šargarepe

Oduvek su nas bake i majke učile tome koliko je važno jesti šargarepu bilo da je sirova ili u ukusnoj supi. No idući put kad budete kuvali supu, neka šargarepe ostanu cele jer su neke studije pokazale da se rezanjem na kolutiće gube hranjivi sastojci. U svakom slučaju, najbolje je jesti ih sveže jer ćete dobiti najviše hranjivih sastojaka.

Beli luk

Možda ste znali, ali beli luk je bolje drobiti nego seckati. Razlog je taj što će na taj način otpustiti alicin, i to nakon što odstoji deset minuta, a taj je enzim vrlo koristan za zaštitu kardiovaskularnog sistema.

Prelivi za salatu

Često se ističe da su prelivi za salatu prepuni masnoća, posebno oni kupovni, ali neke studije kažu da ih ne treba potpuno zaobilaziti. Naime, ako jedete domaći umak od kvalitetnih namirnica, neće učiniti veliku štetu, a dalje ćete se osećati sito. To pak znači da ćete na kraju pojesti manje neke druge nezdrave hrane.

Dozrele jabuke i kruške

Idući put kad kupite ove dve vrste voća, pustite ih da sazre do kraja. Kada su jabuke i voćke dozrele, u njima stvara još više antioksidansa što je izuzetno važno za opšte zdravlje organizma i bitku sa svim negativnostima koje naše telo svakodnevno upija.

Brokoli

Brokoli je bez sumnje jedna od najboljih namirnica kojom možete hraniti svoj organizam. Istraživanja su pokazala kako je brokoli vrlo učinkovitau smislu prevencije određenih vrsta raka poput raka dojke ili raka kože. No i u ovom slučaju se pokazalo da je način pripreme izuzetno važan. U studiji objavljenoj u časopisu Agricultural and Food Chemistry iz 2008. utvrdilo se kako je kuvanje na pari najispravniji način pripreme brokolija, a prženje očekivano najlošiji. Novija je studija je pak pokazala da začinjen brokoli ima bolje delovanje u prevenciji protiv karcinoma.

Senf

Najobičniji senf može biti odlično protivupalno sredstvo, piše Huffington Post jer sadrži kurkumin. U poslednjih 20 godina, napravljene su mnoge studije koje pokazuju da je glavni sastojak kurkume kurkumin izuzetno dobar za prevenciju mnogih bolesti ili lečenje nekih stanja. Bogat je antioksidansima, usporava starenje mozga i smanjuje holesterol.

Izvor: Portal oko

Pogledajte još