Tabaković: Obrazovanje je broj u budžetu

BEOGRAD, 02. oktobar 2009. (FoNet) - Član Predsedništva Srpske napredne stranke(SNS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da su netačni podaci da bi država uštedela oko 14 milijardi dinara najavljenom racionalizacijom u obrazovnom sistemu.

Ona je, na konferenciji za novinare, rekla da bi smanjenje broja razreda, uporedo sa povećanjem broja učenika u odeljenjima na 30 i otpuštanje oko 20 hiljada zaposlenih smanjilo rashode, bez otpremnina, za neto 7,5 milijardi dinara.

"Uz procenu od 50 posto troškova na otpremnine, ušteda bi iznosila svega 3,25 milijardi dinara, a toliko danas iznosi jedna tromesečna aukcija državnih zapisa", objasnila je Tabaković.

Kada bi država oporezovala promet hartija od vrednosti između Narodne banke i poslovnih banaka sa samo 0,2 procenata, naglasila je Tabaković, republički budžet bi u ovoj godini prihodovao 21 milijardu dinara.

"Zašto se finansijski krem štiti i podstiče neoporezivanjem, a zadire se u obrazovanje, koje je ključ za beznačajne uštede", zapitala je Tabaković.

Ona je ukazala i da bi se smanjenjem broja odeljenja zatvorile mnoge škole u slabo naseljenim mestima i seoskim područjima, što bi rezultiralo dodatnim troškovima prevoza dece.

"U situaciji smo gde obrazovanje postaje broj u budžetu, bitan u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom, a nema ni govora o perspektivi i uticaju obrazovanja na budući razvoj Srbije", rekla je Tabaković.

Pogledajte još