12 neobičnih načina na koje ljudsko telo reaguje na ljubav!

1. Petina sekunde

Iako je oko te teze bilo dosta sporova i nedoumica, čini se da ljubav na prvi pogled ipak postoji. Naime, zaljubljivanje aktivira čak 12 područja mozga, otkriveno je u istraživanju objavljenom u stručnoj publikaciji Journal of Sexual Medicine. Rezultat? Da ste zaljubljeni, možete "znati" već u roku od jedne petine sekunde.

2. Srce usporava ritam

Zaljubljenost utiče na nivo mnogih hormona u telu. Posledica: dolazi do snižavanja krvnog pritiska i usporavanja ritma rada srca.

3. Jedan sat sna manje

Više različitih studija došlo je do istih rezultata kad je reč o spavanju i zaljubljenosti: svi zaljubljeni ispitanici uključeni u te studije izjavili su da gube najmanje jedan sat noćnog sna otkad su se zaljubili. Prema analizama tih studija, objavljenim u stručnoj publikaciji Journal of Adolescent Health, naučnici smatraju da zaljubljene noću drži budnima razmišljanje o osobi koju vole.

4. Postajemo zaboravni

Kad smo potpuno obuzeti nekom osobom ili, što bi se reklo, zaljubljeni preko ušiju, naš mozak počinje da otpušta veće količine oksitocina, tzv. hormona ljubavi. On intenzivira osećaj povezanosti, ali s druge strane može oslabiti sposobnost pamćenja. Dakle ako smo zaljubljeni, to je objašnjenje za svojevrsnu odsutnost duha i zaboravnost.

5. Ljubomora izlazi na videlo

Čini se da tu jednostavno nema pomoći: kad smo zaljubljeni i vidimo voljenu osobu da razgovara s drugom ženom (ili muškarcem), ljubomora jednostavno izbija na površinu. Nedavno sprovedeno istraživanje na Florida State Univerzitetu pokazalo je da nas ljubav čini previše zaštitnički raspoloženima prema našim partnerima i partnerkama.

6. Manje grčeva i bolova

Istraživanje sprovedeno na Stanford University School of Medicine pokazalo je da ljubav aktivira neke nervne receptore u mozgu koji deluju poput lekova za ublažavanje bolova. Zato grčevi i bolovi koje je osoba pre osećala, kad se zaljubi, nestaju ili se barem ublažavaju.

7. Sve ima slađi ukus

U jednom istraživanju, objavljenom u stručnoj publikaciji Američkog udruženja psihologa, studenti-ispitanici imali su zadatak da pišu o svojim ljubavima, a zatim su dobili različitu hranu i pića da ih probaju. Bez obzira na to kakav je hrana zapravo imala ukus, svi su ispitanici došli do istog zaključka - da sve ima nekako slađi ukus nego inače.

8. Teže se koncentrišemo

Istraživanje objavljeno u časopisu Motivation and Emotion pokazalo je da, zato što neprekidno razmišljamo o našem partneru (ili partnerki), zaljubljenost može da smanji našu sposobnost koncentracije. Zbog toga se teže usredsređujemo na specifične zadatke.

9. Ton glasa postaje viši

Kad žene razgovaraju s muškarcem koji im je privlačan, često govore višim tonom nego inače. Tvrdi se to u istraživanju objavljenom u Journal of Evolutionary Psychology.

10. Ljubav učvršćuje kosti

Ljubav ima i sasvim neočekivane efekte. Naučnici su, naime, otkrili vezu između parova koji su u srećnom braku kao i zdravijih i čvršćih kostiju.

11. Srećni smo i euforični

Endorfin je poput prirodnog morfijuma u našem telu, a kad smo zaljubljeni, dolazi do njegovog pojačanog lučenja. Efekat je jednak kao efekat heroina ili opijuma: izaziva stalan osećaj sreće i euforije.

12. Zaljubljenost je poremećaj?

Eh, da. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Pisi pokazalo je da je nivo serotonina u novozaljubljenim osobama jednak nivou serotonina kod pacijenata s opsesivno-kompulsivnim poremećajem. To objašnjava zašto neprekidno razmišljamo o partneru (partnerki), zašto imamo potrebu da neprekidno budemo uz njega/nju, znamo šta radi, gde je...

Izvor: portaloko

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.